Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Bode, detalii despre cum au decurs negocierile în Consiliul JAI: Soluțiile oferite de România nu au fost auzite de Austria

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 9 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a oferit vineri, 9 decembrie, detalii despre cum au decurs negocierile din urmă cu o zi din cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, în care candidaturile României și Bulgariei pentru Spațiul Schengen au fost respinse prin voturile Olandei și Austriei.

Ministrul de resort a transmis că „soluțiile de ieșire din impas” oferite atât de România, cât și de partenerii internaționali, nu au fost „auzite de Austria”.

„Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, aici, la București (n. red. pe 25 ianuarie), valida printr-o declarație în Forumul Strasbourg aderarea României la Spațiul Schengen. Noi am propus mai multe soluții de ieșire din impas (…) Din păcate soluțiile noastre nu au fost auzite. Nu au fost auzite nici soluțiile noastre, nici soluțiile Comisiei Europene”, a declarat Bode.

Ministrul de Interne a mai precizat că o decizie de aderare a țării noastre la Spațiul Schengen poate fi luată doar în Consiliul JAI.

Următorul Consiliu JAI ordinar este programat în martie. Cu toate acestea, până atunci mai poate exista și un consiliu extraordinar.

Mai mult, Lucian Bode a mai explicat că, dacă președinția cehă sau președinția suedeză, următoarea la conducerea UE, va introduce pe ordinea de zi acest punct, nu va mai fi nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci va fi nevoie doar de vot.

În ceea ce privește decuplarea României de Bulgaria, ministrul de Interne a spus că acest scenariu nu s-a aflat pe masa consiliului JAI, dar și că ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuții de decuplare.

„Pentru o astfel de decizie era nevoie de unanimitate. Dumneavoastră vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut cu vot decuplarea de România? (…) Noi am început evaluări împreună cu Bulgaria, avem o relație foarte bună cu colegii bulgari, ar fi fost incorect din partea noastră să purtam discuții de <<splitare>> a celor două țări”, a mai susținut Bode.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne a mai declarat că România nu ia momentan în calcul să atace decizia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, pus la zid după eșecul aderării la Schengen

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW