Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,75%. Care vor fi efectele pentru cetățeni

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 august 2022

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri, 5 august, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,5% pe an, de la 4,75% pe an, începând cu data de 8 august.

În afară de majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,5% pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a mai hotărât majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,5% pe an, de la 5,75% pe an, şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,5%, de la 3,75 % pe an, începând cu data de 8 august.

De asemenea, BNR a mai stabilit păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

O altă decizie vizează menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Care vor fi efectele

Banca centrală a luat această măsură pentru a tempera consumul și implicit creșterea prețurilor. Potrivit Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației se situa în iunie 2022 la valoarea de 15,%, în vreme ce rata inflației de la începutul anului (ianuarie – iunie 2022) era de 10%.

Cu toate acestea, măsura va avea și anumite efecte negative. Va urma o creșterea a ratelor la împrumuturile în lei. ROBOR la 3 luni este situat în prezent la 8,1% în vreme ce IRCC, indicele față de care se calculează creditele contractate după mai 2019, are valoarea 2,65%, aceasta urmând să fie actualizată la 1 octombrie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/bnr-a-decis-majorarea-ratei-dobanzii-de-politica-monetara-cu-075-care-vor-fi-efectele-pentru-cetateni/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/bnr-a-decis-majorarea-ratei-dobanzii-de-politica-monetara-cu-075-care-vor-fi-efectele-pentru-cetateni/ […]

  • На сайте https://shemi-otopleniya.ru/ почитайте информацию, которая касается гибкой подводки, выполненной из нержавеющей стали. Есть конструкции различной модификации и размера, а потому не составит труда выбрать наиболее подходящий под ваши запросы вариант. Есть информация и о том, как правильно проводить монтаж, в каких случаях используется гибкая подводка и многое другое. Также опубликованы фотографии для большей наглядности. Вся информация является качественной, актуальной, а потому на нее можно ориентироваться.

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/bnr-a-decis-majorarea-ratei-dobanzii-de-politica-monetara-cu-075-care-vor-fi-efectele-pentru-cetateni/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *