Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bloomberg: Mugur Isărescu, pe cale să rămână la conducerea BNR pentru încă cinci ani/ Este cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume

By Stratulat Anca , in Fara categorie , at 27 mai 2024 Etichete: , ,

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, se pregătește să fie confirmat pentru încă un mandat de conducere de cinci ani, conform surselor Bloomberg, citate de economedia.ro. Legislatorii intenționează să obțină un vot pentru prelungirea mandatului său până la sfârșitul lunii iunie.

Isărescu, în vârstă de 74 de ani, a preluat conducerea Băncii Naționale a României în 1990, la scurt timp după căderea regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, și a fost în funcție timp de peste trei decenii, exceptând perioada de un an în care a fost prim-ministru între 1999 și 2000.

Isărescu beneficiază de sprijinul principalelor partide din parlament pentru a rămâne în funcție pentru un nou mandat, conform unor surse apropiate discuțiilor, care au solicitat anonimatul. Votul pentru comisia de stabilire a tarifelor din România, formată din nouă membri, va avea loc după alegerile locale și cele pentru Parlamentul European din 9 iunie, au spus sursele.

Deși Isărescu nu a confirmat oficial candidatura pentru un al optulea mandat, a declarat că va accepta invitația dacă va fi susținut de parlament. În timpul mandatului său, guvernatorul s-a confruntat cu cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. El a temperat așteptările pentru o reducere rapidă a ratei dobânzii și a îndemnat guvernul să mențină deficitul bugetar la 5% din PIB în acest an.

Pe 13 mai, factorii de decizie de la București au păstrat neașteptat rata dobânzii de referință la 7%, contrar așteptărilor majorității economiștilor intervievați, care anticipau o reducere de 25 de puncte de bază.

În cadrul votului parlamentar, se preconizează că viceguvernatorul Leonardo Badea va prelua rolul de prim-viceguvernator de la Florin Georgescu, care va rămâne membru în consiliu, conform surselor Bloomberg. Ionuț Dumitru, fost economist-șef la Raiffeisen Bank și fost președinte al consiliului fiscal, are susținerea pentru un post de viceguvernator, înlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu, au adăugat sursele.

Unii dintre membrii actuali ai consiliului de administrație, precum Cristian Popa și Csaba Balint, își vor reînnoi probabil mandatele, în timp ce consilierul prezidențial Cosmin Marinescu ar putea să se alăture echipei, conform surselor Bloomberg.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii