Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Biden a aprobat în secret Ucrainei folosirea armelor americane pentru a efectua atacuri în Rusia

By Florea Eva , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 31 mai 2024

Administrația Biden a acordat discret Ucrainei permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei — exclusiv în zona Harkov — folosind arme furnizate de SUA, potrivit Politico.com.

Oficialii americani au declarat joi că, în ultimele zile, SUA au luat decizia de a permite Ucrainei „flexibilitate” pentru a se apăra de atacurile de la graniță, în apropiere de Harkov,

Președintele a cerut recent echipei sale să se asigure că Ucraina poate folosi armele americane pentru scopuri de contrafoc în Harkov, astfel încât Ucraina să poată lovi forțele ruse care le atacă sau se pregătesc să le atace.

Practic, Ucraina poate acum folosi arme furnizate de americani pentru a doborî rachetele rusești lansate spre Harkov, pentru a lovi trupele adunate lângă granița rusă, în apropierea orașului, sau pentru a ataca bombardierele rusești care lansează bombe spre teritoriul ucrainean. Cu toate acestea, Ucraina nu poate folosi aceste arme pentru a lovi infrastructura civilă sau pentru a lansa rachete de lungă distanță, cum ar fi Sistemul de Rachete Tactice ale Armatei, pentru a ataca ținte militare adânc în interiorul Rusiei.

Deși administrația a afirmat inițial că ar putea intensifica războiul prin implicarea mai directă a SUA în conflict, deteriorarea condițiilor pentru Ucraina pe câmpul de luptă – în special poziția consolidată a Rusiei în Harkov – l-au determinat pe președinte să își reconsidere poziția.

Miercuri, secretarul de stat Antony Blinken, a fost primul oficial american care a afirmat public că Biden ar permite astfel de atacuri, spunând că politica SUA față de Ucraina se va dezvolta în funcție de necesități. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, nu a exclus posibilitatea unei schimbări.

Oficialii ucraineni au solicitat administrației Biden să revizuiască politica încă de la declanșarea asaltului masiv al Rusiei asupra Harkovului. Aceștia au subliniat că incapacitatea de a ataca pozițiile trupelor rusești de peste graniță a complicat eforturile de apărare a Harkovului și a întregii țări.

În cadrul unei discuții cu secretarul apărării Lloyd Austin, miercuri, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a solicitat utilizarea armelor americane în Rusia.

În acest sens, SUA au transmis cu fermitate mesajul că Kievul poate să folosească armele americane doar pentru a lovi direct situri militare rusești utilizate pentru invazia Ucrainei, dar nu și infrastructura civilă.

Rusia își consolidează forțele în nordul regiunii Harkov, dar încă nu are suficiente trupe pentru o ofensivă majoră, conform comandantului armatei ucrainene. Deși forțele rusești nu au înregistrat progrese în ultima zi, Ucraina se pregătește pentru apărare și și-a consolidat rezervele de muniție.

Rusia a concentrat anterior presiunea ofensivă în estul Ucrainei, unde avansul său a fost lent, dar constant.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW