Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Benny Gantz, membru cheie al cabinetului de război israelian, a demisionat

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 iunie 2024 Etichete: , , ,

Benny Gantz, membru cheie al cabinetului de război israelian, a părăsit duminică guvernul de urgență al Israelului, criticându-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în momentul în care și-a anunțat demisia, potrivit CNN.

„Părăsirea guvernului este o decizie complexă și dureroasă”, a spus Gantz într-o declarație televizată. Dar, a adăugat el, „Netanyahu ne împiedică să avansăm spre o victorie reală în Gaza”.

„Acesta este motivul pentru care părăsim astăzi guvernul de urgență – cu inima grea, dar întreagă”, a declarat fostul ministru israelian al apărării.

Gantz, care este considerat principalul rival politic al lui Netanyahu, era inițial așteptat să demisioneze sâmbătă, fiind termenul limită pe care și l-a autoimpus pentru a părăsi guvernul dacă Netanyahu nu prezenta un nou plan pentru războiul din Gaza și pentru viitorul enclavei. El a amânat o conferință de presă programată în momentul în care au apărut informații despre operațiunea israeliană de salvare a patru ostatici în centrul Gaza.

Plecarea lui Gantz reprezintă o lovitură pentru Netanyahu, care se confruntă cu o presiune internațională tot mai mare pentru a pune capăt conflictului din Gaza, cu proteste zilnice în masă în Israel și cu o presiune politică internă tot mai mare.

Retragerea lui Gantz din guvern nu va prăbuși majoritatea lui Netanyahu în legislativul țării, deoarece Gantz nu face parte din coaliția de guvernare. Cu toate acestea, riscă să îl izoleze și mai mult pe premierul aflat în dificultate pe scena internațională.

De asemenea, lasă cabinetul de război, înființat la patru zile după atacul Hamas din 7 octombrie, fără reprezentare din partea vreunui alt partid politic în afară de Likud-ul lui Netanyahu.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW