Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Becali și Cioflină au câștigat câte 1 euro de la statul român, după mai bine de 10 ani de proces la CEDO

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 20 februarie 2024

Patronul clubului de fotbal FCSB, Gigi Becali, și fostul șef al Armatei, generalul (r) Dumitru Cioflină, vor primi fiecare despăgubiri de 1 euro din partea statului român, conform unei hotărâri pronunțate marți, 20 februarie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Cei doi, alături de fostul ministru al apărării, Victor Babiuc, au fost condamnați definitiv la închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în anul 2013, după ce au fost găsiți vinovați în dosarul penal privind schimbul de terenuri dintre omul de afaceri și Ministerul Apărării.

Concret, au dovedit procurorii DNA, Ministerul Apărării i-a acordat lui Gigi Becali, la sfârșitul anilor 90, 28,89 hectare de teren arabil intravilan din zona Voluntari, fosta Fermă Roşia, în schimbul unei suprafețe similare în localitatea Ştefăneștii de Jos, care însă nu avea acces la utilități. Astfel, a stabilit instanța supremă, statul român a fost prejudiciat de aproape 900.000 de dolari.

Becali și Cioflină câștigă câte 1 euro la CEDO

În urma pronunțării acestui verdict, Becali și Cioflină s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului. Aceștia au reclamat mai multe presupuse nereguli în derularea procesului, printre care și faptul că nu au avut parte de o judecată echitabilă.

Abia marți, 20 februarie, CEDO a pronunțat verdictul în acest caz. Instanța a respins aproape toate cele reclamate de către cei doi. Singura excepție a fost legată de durata procesului, considerată mult prea îndelungată de către judecătorii europeni. Prin urmare, statul român a fost obligat să le achite celor doi foști pușcăriași câte 1 euro cu titlul de daune.

Sursa foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Comentarii