Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că nu există taxe pentru oficierea slujbei de înmormântare

By Florea Eva , in Fara categorie Stirile zilei , at 7 februarie 2024

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat miercuri că nu există o taxă oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. 

Oficialul Patriarhiei a făcut aceste precizări ca urmare a apariţiei în spaţiul mediatic a unor informații referitoare la preoţii care cer bani la înmormântări. În acest sens, acesta a menționat că în 2017, Sfântul Sinod a clarificat diferența dintre „taxe” și „contribuțiile benevole” pe care credincioșii le oferă pentru susținerea activităților bisericești.

„Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiţionare a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar şi unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment. Nu există o aşa-zisă „taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. Un ipotetic act de condiţionare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absenţa achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorităţii bisericeşti de care aparţine acesta”, a declarat Vasile Bănescu.

Bănescu a mai explicat că Sfântul Sinod a reafirmat interdicția ca preoții să condiționeze oficierea slujbei de înmormântare de plata unei taxe, mai ales în cazul familiilor sărace. Totuși, parohiile consideră contribuțiile benevole ca fiind necesare pentru susținerea financiară a bisericii locale, iar în aceste situații, preotul trebuie să furnizeze chitanțe familiilor care au donat bani în acest sens.

Potrivit Digi24, o hotărâre similară anterioară a Sfântului Sinod (din 2012) specifica şi necesara implicare a preoţilor într-un context legat de incinerare: „Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare”, după cum a menţionat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW