Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Banca Mondială: Nivelul sărăciei din Ucraina a crescut de 10 ori de la debutul invaziei

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 16 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

25% din populația Ucrainei va trăi în sărăcie până la finalul anului 2022, în condițiile în care, la începutul invaziei ruse în Ucraina, rata era de 2%, a declarat directorul regional pe Europa de Est al Băncii Mondiale, Arup Banerji, pentru Reuters

Oficialul susține că, până la finalul anului 2023, peste jumătate din populația Ucrainei, 55%, ar putea trăi în condiții de sărăcie, potrivit unui interviu acordat sâmbătă, 15 octombrie.

Arup Banerji a precizat că atacurile aeriene ale Federației Ruse asupra infrastructurii civile din orașele ucrainene vor pune Ucraina într-o pozitiție complicată din punct de vedere economic.

În schimb, reprezentantul Băncii Mondiale în regiune a subliniat că modul în care autoritățile ucrainene au reluat alimentarea cu energie electrică pe parcursul săptămânii trecute a scos la suprafață eficiența sistemului în timp de război.

Schimbările în tactica Rusiei (n.r. distrugerea infrastructurii civile ucrainene) au amplificat riscurile. Dacă continuă, perspectiva se va înrăutăți. Când iarna o să își intre în drepturi, cel mai probabil în ianuarie sau decembrie, și casele nu vor fi reparate, va fi un alt val de migrație internă”, a precizat directorul regional pe Europa de Est al Băncii Mondiale.

Totodată, Banerji a menționat că răspunsurile Occidentului la apelurile președintelui ucrainean sunt „pozitive”, în condițiile în care, dacă nu ar primi ajutoare financiare, Ucraina ar fi nevoită să printeze bani, deși inflația se situează în jurul procentului de 20%, sau să taie din cheltuielile sociale.

Banca Mondială susține că Guvernul de la Kiev a alocat 700 de milioane de dolari pentru cheltuieli capitale, în condițiile în care costurile de reconstrucție, estimate de instituție, ajung la 349 de miliarde de dolari.

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii