Avocații lui Ionel Arsene spun că fostul „baron” de Neamț nu poate fi extrădat pentru că ar suferi de depresie: Risc ridicat de suicid
Avocații lui Ionel Arsene susțin că fostul președinte al Consiliului Județean Neamț nu poate fi extrădat în România din cauza faptului că ar suferi de depresie și riscă să sinucidă.
A devenit o modă ca, în momentul în care se află în închisoare sau sunt pe cale să ajungă acolo, oamenii politici să-și găsească tot felul de afecțiuni medicale pentru a reuși să scape. Fostul președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu (cancer în stare avansată), fostul ministru al sănătății, Sorina Pintea (boală autoimună), Sorin Oprescu (diabet) și fostul premier, Adrian Năstase (rană superficială după presupusa tentativă de suicid), sunt doar câteva exemple dintr-o listă foarte lungă.
Acestora li se adaugă și Ionel Arsene. Condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție, fostul „baron” PSD de Neamț încearcă a încercat să se sustragă de ispășirea pedepsei plecând în Italia înainte de pronunțare. Ulterior, el s-a predat autorităților italiene în Bari, un oraș preferat de mai mulți infractori fugari, după ce judecătorii de acolo au respins mai multe cereri de extrădare formulate de autoritățile române.
Avocații lui Arsene: Riscul de sinucidere este foarte ridicat și ar crește exponențial în cazul extrădării
Cu toate acestea, șansa nu i-a surâs lui Arsene, iar judecătorii italieni au decis extrădarea sa în România. Avocații săi nu se lasă și încearcă pe orice căi să-l scape pe Arsene de pedeapsă. Potrivit publicației italiene corrieredellacalabria.it, apărătorii lui Arsene invocă presupuse rapoarte psihiatrice care ar atesta că fostul „baron” ar suferi de depresie și prezintă risc ridicat de suicid dacă s-ar întoarce în România.
„Între timp, în interesul pârâtului, acesta a prezentat rapoarte psihiatrice, cu documentația sanitară anexată, eliberate de o instituție publică (A.S.L. R.M. 2), din care rezultă că, din cauza procesului la care a fost supus în România și pe care îl consideră sumar de nedrept (…) prezintă o stare clinică ce îndeplinește cele cinci criterii de diagnostic pentru diagnosticul de Tulburare depresivă majoră de natură severă cu caracteristici melancolice conform DSM5 – TR 2022 și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă (raportul din 4.03.2015). 09.2023: … Riscul de sinucidere este foarte ridicat și ar crește exponențial în cazul extrădării … )”, arată publicația italiană.
Ionel Arsene a fost condamnat după ce, în anul 2013, a primit de la fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra lui Horia Georgescu, șef al Agenţiei Naţionale de Integritate la vremea respectivă, pentru ca ANI să-l declare pe Culiță Tărâță incompatibil și în conflict de interese.
Judecătorii l-au găsit vinovat pe Arsene și pentru trafic de influenţă, după ce i-ar fi pretins unui afacerist un o șpagă de 5% din suma totală de 60 milioane lei, ce trebuia alocată de Administraţia Naţională Apele Române către firma acestuia.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii