Autostrada Ploiești – Buzău: CNAIR nu poate semna contractul pentru ultimul lot. O nouă contestație, depusă în ultimul moment la CNSC
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu poate semna nici acum, la doi ani de la începerea licitației, contractul pentru execuția lotului 3 Pietroasele – Buzău, parte a Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău, după ce Asocierea Nurol – Makyol din Turcia a contestat atribuirea la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor în ultima zi în care mai puteau fi depuse astfel de cereri.
În martie 2022, compania de drumuri a desemnat firma Selina câștigătoarea licitației pentru construirea lotului Pietroasele – Buzău al Autostrăzii Ploiești – Buzău. Atribuirea a fost contestată de Nurol Insaat la CNSC, instanța dând câștig de cauză firmei din Turcia. Drept urmare, după ce a reevaluat ofertele, CNAIR atribuit contractul firmei Nurol. Cu toate acestea, compania de drumuri nu poate încheia înțelegerea.
Bătălia a continuat, inclusiv la Curtea de Apel București, CNAIR fiind obligată la o nouă reevaluare. Pe 22 mai, firma Tekfen din Turcia a fost desemnată câștigătoarea procedurii, însă și de această dată rezultatul a fost contestat de Asocierea Nurol – Makyol, care a depus cererea la CNSC în ultima zi în care mai putea face acest lucru.
Lotul 3 Pietroasele – Buzău al Autostrăzii Ploiești – Buzău are o lungime de 13,9 km și trebuie finalizat în 20 luni. Pe această porțiune urmează să fie construite inclusiv opt poduri și un pasaj cu lungimea de 1,26 km. Construcția acestui lot al Autostrăzii Moldovei, are o valoare de 1,1 miliarde de lei (fără TVA), finanțarea fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Autostrada Moldovei
Autostrada Moldovei va avea până la Pașcani o lungime de aproximativ 320 km și este împărțită în patru tronsoane Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani. Toate aceste tronsoane au fost incluse spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență și ar trebui finalizate până în 2026.
Proiectul ar trebui continuat cu alte alți 117 km de drum de mare viteză, anume tronsoanele Pașcani – Suceava și Suceava – Siret, acestea fiind în faza de proiectare.
Comentarii