Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Austria e decisă să respingă aderarea României la Schengen/ Ce au discutat Karl Nehammer cu cancelarul Germaniei despre România și Bulgaria

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 18 august 2023 Etichete: , , , ,

Viena rămâne decisă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, vineri, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, potrivit publicației austriece Volksblatt

Oficialul austriac invocă migrația ilegală, în sepcial în zona Bulgariei, iar controalele la frontieră sunt esențiale în opinia sa.

„Cancelarul german Olaf Scholz consideră că, în prezent, controalele la frontiera cu Austria sunt „indispensabile”, având în vedere cifrele actuale ale migrației. Scholz s-a întâlnit vineri, la Salzburg, cu cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) în cadrul unei întâlniri bilaterale, pentru prima dată de la preluarea mandatului în noiembrie 2021. Pe lângă problema migrației și războiul din Ucraina, discuțiile s-au axat pe cooperarea în ceea ce privește un coridor de conducte de hidrogen prin Italia către Austria și Germania”, relatează sursa citată.

Cancelarul Germaniei susține aderarea României la Schengen

Karl Nehammer a precizat, în mod clar, că Austria nu  își va schimba poziția privind blocarea României și Bulgariei în Schengen.

La rândul său, Olaf Scholz a reiterat poziția Germaniei de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins, în decembrie 2022, aderarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Austria a „blocat” decizia favorabilă țării noastre în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate.

În luna aprilie ac, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, aflat în vizită la București, s-a întâlnit cu  și omologul român de la ace avreme, Lucian Bode și au discutat pe tema aderării României la Schengen. Oficialul României susținea, la acea vreme, că „nu este firesc să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”.

Președintele României, Klaus Iohannis, menționa, că unul dintre obiectivele anului 2023 este aderarea la Schengen, iar „migrația ilegală” nu poate fi un motiv de respingere a statului român, având în vedere că sunt proiecte în derulare pentru combaterea acestui „fenomen” cu care se confruntă toate țările.

Sursă foto: Twitter 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW