Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Asociația Procurorilor „Inițiativa pentru Justiție”, despre pragul abuzului în serviciu: O dovadă de ipocrizie

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 3 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

Asociația procurorilor „Inițiativa pentru Justiție” este prima organizație profesională din sistemul judiciar care a criticat public modificarea articolului din Codul penal care reglementează abuzul în serviciu, în sensul instituirii unui prag valoric ridicat pentru prejudiciu, precum și a altor condiții suplimentare.

Într-un comunicat de presă, asociația de procurori mai sus amintită  susține că instituirea unui prag valoric  de 250 000 de lei, chiar și de 9000 de lei  „reprezintă o dovadă de ipocrizie și de rea-credință, deoarece încălcările legii săvârșite de funcționarii publici în exercitarea atribuțiilor de serviciu trebuie  să fie pedepsite conform legii penale, „simultan cu a căuta pe orice căi reducerea unor pensii de serviciu catalogate ca „speciale” sau „nesimțite”, plătite de zeci de ani în temeiul legii și prevăzute în considerarea incompatibilităților, interdicțiilor și riscurilor profesionale pe care beneficiarii au trebuit să le suporte în timpul activității.

De ce cred unii procurori că abuzul în serviciu nu poate avea pragul valoric de 9000 de lei

Asociația procurorilor „Inițiativa pentru Justiție” explică de ce această infracțiune, asimilată corupției, nu poate avea un prag valoric mare. Această organizație profesională nu este de acord cu varianta propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu(n.r. 9000 de lei), cea care va fi dezbătută miercuri, 5 aprilie, la Camera Deputaților.

„Suma de 9.000 de lei este mai mare decât drepturile salariale lunare ale majorității cetățenilor – inclusiv a multor judecători și procurori definitivi cu grad de judecătorie sau de parchet de pe lângă judecătorie. A stabili un astfel de prag înseamnă „a da liber la furat” funcționarilor publici, atât timp cât prejudiciul pentru fiecare act material în parte se situează sub această sumă”, menționează Asociația procurorilor „Inițiativa pentru Justiție”.

Fost sef al DNA: „Sunt primari de comună(…) Câte dosare se vor clasa?!”

Crin Bologa, fost șef al DNA, declara pentru mainnews.ro , că pragul valoric adoptat de Senat, condiție de existență pentru infracțiunea de abuz în serviciu, este inacceptabilă. „Gândiți-vă că sunt primari de comună, care nu au prejudiciu de 250 000 de lei. Fapta rămâne. Câte dosare se vor clasa?”!, menționa fostul procuror șef al DNA, saptămâna trecută.

Și actualului vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Daniel Horodniceanu, a declarat că pragul valoric de 250 000 de pare exagerat. Detalii puteți citi aici.

Miercuri, 5 aprilie, Camera Deputaților va dezbate și va vota final pragul valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW