Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Asociația Moldova Vrea Autostradă critică întârzierile în lansarea licitațiilor pentru sectorul montan al Autostrăzii A8 și solicită explicații de la directorul CNAIR.

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 17 iunie 2024 Etichete: , ,

Conducerea asociației Moldova Vrea Autostradă (MVA) critică întârzierile în lansarea licitațiilor pentru sectorul montan al autostrăzii A8, acuzându-l pe directorul CNAIR, Cristian Pistol, că ignoră semnalele societății civile și aplică ”politica struțului”.

MVA susține că există tergiversări în demararea achiziției publice pentru serviciile de proiectare tehnică și execuție a lucrărilor pentru ultimele patru loturi din sectorul montan al Autostrăzii Unirii Tg Mureș – Iași – Ungheni (A8). Indicatorii tehnico-economici pentru aceste loturi au fost aprobați prin Hotărâre de Guvern încă de la sfârșitul anului 2023.

”Constatăm, din păcate, că în ciuda apelului nostru public, nu vedem niciun fel de progres în ceea ce priveşte loturile Sărăţeni – Joseni (32 km), Joseni – Ditrău (15 km), Ditrău – Grinţies (37 km) şi Grinţies – Pipirig (34 km). Informaţiile primite sunt evazive şi neconcludente cu privire la momentul în care caietele de sarcini sunt finalizate. Mai mult, directorul CNAIR, domnul Cristian Pistol, ignoră solicitările noastre legitime şi aplică politica struţului, băgând capul în nisip şi sperând că în absenţa dialogului, problema se rezolvă prin trecerea timpului”, precizează, într-un comunicat de presă, asociaţia Moldova Vrea Autostradă.

Reprezentanții MVA subliniază că lipsa de rezultate ”concrete” din partea directorului CNAIR în ultimele două luni ”nu poate fi mascată de pretextul protocolului care trebuie încheiat între CNAIR și Compania Națională de Investiții Rutiere pentru preluarea Autostrăzii Unirii A8, termenul fiind 27 iunie”.

”Pasarea responsabilităţii între cele două companii subordonate Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii nu este acceptabilă pentru regiunea Moldovei în condiţiile competiţiei strânse pentru fondurile disponibile în Programul European Transport 2021-2027. De aceea, se poate invoca întrebarea legitimă cu privire la activitatea din ultimele două luni a directorului Pistol în ceea ce priveşte Autostrada Unirii A8 aşteptată de milioane de oameni, cu rol vital şi strategic atât pentru dezvoltarea economică a regiunii Moldovei, cât şi în actualul context geopolitic”, mai spun reprezentanţii MVA.

De asemenea, conducerea asociației pro-autostradă îi solicită ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să respecte promisiunile făcute la începutul lunii aprilie către reprezentanții societății civile în ceea ce privește lansarea licitațiilor pentru toate loturile sectorului montan al A8.

MVA reamintește că perioada alegerilor locale s-a încheiat și că ”nimeni nu mai poate invoca argumentul că este victima unor atacuri de campanie electorală”.

foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW