Sunday, October 27, 2024
Jurnalism corect


Asociația „Împreună pentru A8” amenință cu proteste pentru construirea Autostrăzii Unirii

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 februarie 2021

Reprezentanții asociației „Împreună pentru A8” au lansat un ultimatum pentru desemnarea unui câștigător la licitația pentru proiectarea completă a autostrăzii A8 Târgu Neamț-Ungheni, în caz contrat vor organiza o amplă manifestație de protest în fața sediului Ministerului Transporturilor. 

Totodată, asociația solicită finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență a tronsonului Târgu Frumos – Lețcani și Centura de Nord Iași – A8, dar și capetele autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț.

Ne organizăm…

Dacă la ședința din 1 Martie 2021 nu vom primi răspunsuri clare la următoarele probleme:

1….

Publicată de Catalin Urtoi pe Joi, 25 februarie 2021

Marea problemă o reprezintă o reprezintă timpul limită impus de Comisia Europeană prin PNRR. Pentru a primi finanțarea, România este obligată să semneze contractele pentru execuția lucrărilor până la finele anului 2022 și să le finalizeze până în 2026.

În prezent, CNAIR derulează o licitație pentru proiectarea completă a autostrăzii Târgu Neamț-Iași-Ungheni, săptămâna viitoare urmând să fie desemnat un câștigător. Termenul de realizare pentru etapa de proiectare, stabilit inițial la 36 de luni, a fost modificat la 25 de luni, pe fondul presiunilor politice. Abia după proiectare și obținerea acordului de mediu, se pot scoate la licitație lucrările. O variantă ar fi ca proiectantul să se concentreze pe tronsonul de 55 km și să livreze înainte documentația.

CITEȘTE ȘI: Interviu cu secretarul de stat Adrian Covăsnianu: Stadiul la zi al marilor proiecte de transport din Moldova

Autostrada Unirii

Autostrada Unirii va avea o lungime de 311 km, fiind împărțită în două segmente: Târgu Mureș – Târgu Neamț (211 km) și Târgu Neamț – Iași – Ungheni (100 km). De asemenea proiectul cuprinde și construcția unui nou pod peste Prut, la Ungheni.

Segmentul Târgu Mureș – Târgu Neamț este în stadiu mai avansat, fiind în derulare contractul pentru completarea studiului de fezabilitate.

Sursa foto: Facebook / Cătălin Urtoi

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW