Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Asalt al PSD în Parlament asupra urbanismului din București

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 mai 2023

Comisia de administrație din Senat urmează să discute marți, 16 mai, proiectul de lege privind „Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor”. Față de forma inițială, transmisă de Guvern, PSD a depus mai multe amendamente prin care consiliile locale de sector pot aproba PUZ-uri, inclusiv în ceea ce privește schimbarea destinației spațiilor verzi. 

Urbanismul în București funcționează în acest moment, în principal, după reglementările din anul 2000, cuprinse în Planul Urbanistic General, aprobat în acel an. Planurile urbanistice zonale ale sectoarelor 3, 5 și 6, care prevedeau betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și construirea de blocuri în zone cu case, au fost anulate definitiv în instanță. În schimb, PUZ-urile sectoarelor 2 și 4, la fel de nocive, au reintrat în vigoare, după ce ONG-urile care le-au contestat în instanță au pierdut procesele.

Practic, cine dorește să construiască pe un teren care nu este construibil în acel document, are nevoie de realizarea unui PUZ strict pentru construcția respectivă, care să fie apoi adoptat de Consiliul General. Înainte de toate însă documentul este analizat de o comisie de specialitate din Primăria Capitalei, condusă de profesorul Bogdan Sudițu.

Câteva zeci de astfel de PUZ-uri au fost depuse de dezvoltatorii imobiliari, însă toate au fost declarate ilegale. Deocamdată Nicușor Dan nu le-a pus pe ordinea de zi a Consiliului General cu propunere de respingere deoarece, conform informațiilor noastre, primarului general îi este teamă că votul ar putea fi favorabil.

Consiliul General, cu mâinile legate

Guvernul României a trimis, pe 7 aprilie, la Senat un proiect de lege privind „Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor”, având în vedere că România și-a asumat în PNRR reducerea cu circa 50% a termenelor de avizare-autorizare a construcţiilor

„Conform PNRR, Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor va corela, simplifica şi codifica într-un singur act normativ cel puţin 10 acte normative din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor. Totodată, România şi-a asumat prin PNRR reducerea cu cca. 50% a termenelor de avizare-autorizare a construcţiilor de către entităţile relevante, comparativ cu durata procesului la nivelul anului 2020, de la 270 zile la 135 de zile pentru întregul proces de avizare-autorizare a construcţiilor, astfel cum a fost analizat în raportul Băncii Mondiale, Doing Business Report”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege înaintat Senatului de către Guvern.

Inițiativa este acum discutată de senatorii din Comisia de administrație. Față de formă inițială, în care se precizează că planurile urbanistice locale pot fi aprobate de Consiliul General (n.r. – al Municipiului București) sau de consiliile locale, Ministerul Dezvoltării propune un amendament pentru a defini mai clar responsabilitățile. Prin această modificare Consiliul General ar mai fi chemat să aprobe doar acele PUZ-uri care fac referire la: clădiri monument sau din zone protejate, zone pe care PUG le stabilește ca fiind centrale, arii care se întind în mai multe sectoare simultan, operațiuni de modificare a funcțiunilor industriale ale unei zone stabilite prin PUG și operațiuni de regenerare și/sau restructurare urbană.

Senatorii PSD din Comisia de administrație nu sunt însă mulțumiți și vor să dea și mai multă putere în mâinile sectoarelor, unele dintre acestea păstorite tot de aceeași primari care au girat PUZ-urile nocive.

Un amendament inițiat de aceștia presupune limitarea competențelor Consiliului General în aprobarea PUZ-urilor doar când acestea vizează: imobile monument, clădiri și terenuri din zone protejate și terenuri care depășesc limita administrativ-teritorială a unui sector şi/sau care se realizează în extravilan.

Asalt asupra spațiilor verzi

Însă asta nu este tot. Aceeași senatori PSD vor abrogarea articolului 71 din OUG 195/2005, cel care prevede că „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi prevăzute în planurile urbanistice este interzisă”.

Printr-un alt amendament, social-democrații vor ca prin planurile urbanistice zonale să poată fi modificate nu doar clădirile, străzile și rețelele de utilități, ci și „spațiile verzi și plantate”.

Cu alte cuvinte, dacă aceste propuneri ar fi adoptate, primarii de sector vor putea să betoneze spațiile verzi, fără a mai urma lungul proces birocratic de până acum, care le-a mai ținut stavilă în ultimii ani.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW