Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Arhiepiscopia Tomisului, după ce IPS Teodosie a împărtăşit copii cu aceeaşi linguriţă: Discuţia a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult/ Actul de împărtăşanie nu este ilegal

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 16 mai 2020 Etichete: , ,

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, sâmbătă, după ce ÎPS Teodosie a fost filmat în timp ce împărtășea mai mulți copii cu aceeași linguriță, sfidând astfel măsurile impuse de autorități, că discuția a pornit „eronat” în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult.

”1. Actul de împărtăşire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtăşania.

2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ţinut o legătură intensă cu clerul şi credincioşii în toată perioada de restricţie şi a făgăduit expres păstoriţilor săi că-i va aştepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtăşanie, când se va relua accesul credincioşilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului şi credincioşilor, prin urmare, având făgăduinţa dată deja credincioşilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufleteşte, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioşilor, prin arhiereul care îşi exercită misiunea încredinţată de Biserica lui Hristos.

3. Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii”.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Petrescu, a împărtășit mai mulți copii pe treptele din fața catedralei Sf. Petru și Pavel din Constanța, folosind același potir și aceeași lingurița, sfidând, astfel, regulile impuse de autorități pentru această perioadă în care ne aflăm în starea de alertă, potrivit publicației ConstanțadeAzi.ro.

Împărtășania comună a credincioșilor este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

Cei împărtășiți de arhiepiscopul Tomisului au fost șterși la gură cu același prosop cu care, din când în când, era ștearsă și lingurița.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *