Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Aproape 570 de dosare au fost deschise de procurorii anticorupție de la începutul stării de urgență/ Șeful DNA: Este un volum de muncă enorm

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 15 iunie 2020 Etichete: , , ,

De la începutul declarării stării de urgență impusă din cauza pandemiei de coronavirus procurorii anti-corupție au deschis 568 de dosare penale, între care 48 în legătură cu Covid-19, anunță procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa.

„De la începutul anului, au fost înregistrate peste 1.000 de dosare la nivelul structurii centrale și a celor teritoriale. 

De asemenea, au fost trimiși în judecată inculpați în dosarele unde am putut să efectuăm urmărirea penală, ca urmare a decretelor de stare de urgență. În perioada următoare, vor fi trimise în instanță mult mai multe cauze în care nu s-a putut lucra. 

Pe de altă parte, 7 infracțiuni de flagrant reușite în două luni și în perioadă de pandemie  nu s-a mai întâmplat în istoria DNA.

Ar fi interesant să vedem și ocuparea  schemei de personal în mai 2016 și mai 2020. Cel puțin 15 procurori au fost nevoiți să plece, ca urmare a modificării legilor justiției, dosarele respective au fost repartizate altor procurori”, susține magistratul, pentru Spotmedia.ro.

Întrebat cum este în prezent încărcarea cu dosare/procuror, Bologa a răspuns:

La Secția a 2-a de infracțiuni asimilate corupției – în jur de 35-40 de dosare/procuror, la Secția de combatere a corupției – în jur de 30-35 de dosare/procuror, iar la secția de combatere a corupției în rândul militarilor  – în jur de 50 de dosare/procuror.

Este un volum de muncă enorm. Avem dosare cu 2-3 volume, dar și dosare cu 1.000 de volume și chiar mai multe.

Avem servicii teritoriale cu încărcătură foarte mare, cum sunt Ploiești și Pitești,  cu 200-300 dosare/procuror. Acolo avem și o problemă de personal, din 7-8 procurori  funcționează efectiv 2 sau 3. La Târgu Mureș încărcătură e mai mică, de 10-15 dosare/procuror.

Dar față de 2016 trebuie să comparăm și competența. De atunci au fost dezincriminate fapte, DNA și-a pierdut competența pe unele dintre ele, de exemplu pe infracțiunile de corupție săvârșite de magistrați, a fost dezincriminat parțial abuzul în serviciu, nu au mai intrat dosare de evaziune fiscală.

Deci competența  a fost redusă, la fel numărul de procurori. La DNA schema de procurori e ocupată 71%”.

Crin Bologa a mai precizat că va cere schimbarea vechimii pentru ca procurorii să lucreze în DNA, instituție care în prezent „nu mai este atractivă”.

„Da, aceasta e principala cauză, pe lângă faptul că DNA nu mai e așa atractiva. Vechimea de 10 ani e un impediment major. Am fost consultați de MJ prin PICCJ pentru modificări ale legilor justiției și am propus scăderea vechimii necesare la 6 ani de activitate efectivă de procuror și judecător, fară perioada INM.

Avem mulți procurori care doresc să vină la DNA, dar nu îndeplinesc condițiile, i-am pus pe o listă și așteptam”, a mai spus șeful DNA.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *