Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Antonio Guterres, șeful ONU, interzis la Kiev după întâlnirea cu Putin la summitul BRICS

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2024 Etichete: , , ,

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a decis să nu îl primească pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în capitala Ucrainei, după ce acesta a participat la summitul BRICS din Kazan, Rusia, a anunțat un oficial ucrainean pentru agenția France Presse, conform Agerpres.

Ucraina și-a exprimat nemulțumirea față de prezența lui Guterres la summitul BRICS, organizat în Rusia, chiar dacă acesta a susținut în cadrul evenimentului necesitatea păcii în Ucraina și a reiterat această poziție și în discuțiile cu președintele rus, Vladimir Putin. Biroul de presă al secretarului general al ONU a transmis că Guterres i-a comunicat lui Putin că invazia Rusiei în Ucraina încalcă dreptul internațional și a făcut apel, în fața liderilor BRICS, la o „pace dreaptă” în conflictul din Ucraina.

„După Kazan, el (Guterres) dorea să vină în Ucraina, dar preşedintele nu i-a confirmat vizita”, din cauza „umilirii” aplicate dreptului internaţional prin vizita în Rusia, a spus oficialul de la Kiev, care a cerut să nu i se dea numele.

Totuși, media de stat rusească a exploatat vizita șefului ONU la Kazan, cu Margarita Simonyan, șefa postului Russia Today, afirmând că „toată lumea iubește Rusia. Cum să nu-ți placă Rusia? E minunată. Șefii statelor BRICS au fost impresionați de frumusețile noastre și au vrut să fie mai aproape de noi.”

Anterior, în iunie, Guterres a refuzat să participe la un „summit pentru pace” organizat în Elveția de către Ucraina, eveniment la care Rusia nu a fost invitată și care avea scopul de a obține sprijin internațional pentru condițiile Ucrainei în vederea unei eventuale înțelegeri de pace cu Moscova.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW