Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ANSVSA: 37 de focare active de pesta micilor rumegătoare, în judeţele Tulcea, Constanţa şi Timiş / Se renegociază condiţiile exportului

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 august 2024 Etichete: , ,

ANSVSA a anunțat joi că România se confruntă cu 37 de focare active de pestă micilor rumegătoare, majoritatea fiind localizate în județul Tulcea. Peste 218.000 de animale sunt afectate în total. De la identificarea primului focar, s-au exportat 72.820 de capete, iar autoritatea renegociază condițiile cu țările terțe și efectuează teste suplimentare pentru loturile destinate exportului.

Potrivit ANSVSA, focarele active sunt distribuite astfel:

  • Județul Tulcea: 34 de focare (7 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 15 gospodării individuale) afectând 205.271 de animale.
  • Județul Constanța: 2 focare în gospodării individuale, afectând 985 de animale.
  • Județul Timiș: 1 focar într-o exploatație comercială, cu 12.500 de animale afectate.

”Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reacţionat prompt la apariţia şi evoluţia focarelor de pesta micilor rumegătoare (PMR) din judeţele Tulcea, Constanţa şi Timiş. Serviciile veterinare din ţară acţionează de urgenţă pentru a limita răspândirea virusului, aplicând măsuri corecte, conform legislaţiei europene, utilizate de toate statele membre. Corectitudinea acestor măsuri este esenţială, iar responsabilitatea operatorilor economici joacă un rol crucial. Un risc major de introducere şi răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României, ori din introducerea de animale fără documentele sanitar-veterinare necesare. Activităţile ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, pun în pericol eforturile de export şi pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarul iniţial”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

”Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanţiile necesare ţărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale. Din data de 17 iulie, de la confirmarea primului focar de PMR, s-au derulat operaţiuni de export cu ovine, totalizând 72.820 de capete, dintre care 38.000 în Arabia Saudită şi 34.820 în Regatul Haşemit al Iordaniei”, a mai transmis ANVSA.

ANSVSA îndeamnă operatorii economici din sectorul comerțului cu rumegătoare să urmeze cu strictețe instrucțiunile transmise de DSVSA județene pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici și a asigura continuarea exporturilor.

”Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene. ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine, precum şi al cetăţenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunţa imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale şi a respecta toate măsurile dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării”, a mai transmis instituţia.

foto:  Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW