Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


ANPC a dat amenzi în valoare de 3,4 milioane de lei la peste 900 de comercianți de textile

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 7 iunie 2024 Etichete:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat controale la peste 900 de comercianți care vindeau produse textile, aplicând amenzi în valoare de 3,4 milioane de lei. Echipele de control au descoperit numeroase nereguli, inclusiv produse neetichetate și diferențe între prețurile afișate la raft și cele de la casa de marcat. 

Reprezentanții ANPC au anunțat că au desfășurat ample controale pentru a verifica conformitatea cu reglementările legale privind vânzarea, denumirea, etichetarea și marcarea produselor textile în toată țara. Din cei 921 de comercianți inspectați, la 805 au fost constatate nereguli.

În cadrul unei ample campanii de verificare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a inspectat aproximativ 220.000 de produse textile, evaluate la 13,2 milioane de lei, identificând deficiențe la circa 125.000 dintre acestea.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 838 de amenzi contravenționale, totalizând 3,4 milioane de lei. În plus, au fost emise 258 de avertismente și au fost retrase definitiv de la comercializare produse textile neconforme, în valoare de peste 45.000 de lei.

De asemenea, produsele textile cu deficiențe de etichetare au fost retrase temporar de pe piață până la remedierea problemelor. ANPC a prelevat și probe din diverse produse textile pentru a verifica compoziția lor fibroasă.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit numeroase deficiențe la comercianții de textile. Printre principalele abateri se numără: lipsa etichetelor detaliate cu denumirea și compoziția fibrelor textile, vânzarea produselor neetichetate sau fără documente comerciale, comercializarea articolelor din blană fără documente de conformitate și utilizarea de inscripții grafice similare mărcilor consacrate.

De asemenea, inspectorii ANPC au constatat lipsa mențiunii privind returnarea pe site-uri, absența datelor de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului și neafişarea preţului în moneda naţională. Alte nereguli includ nerespectarea regimului promoţiilor, practici comerciale incorecte (diferențe între prețul afișat la raft și cel de la casa de marcat) și lipsa autorizațiilor de funcționare.

Sursă foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW