Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ANP susține că nu a aprobat interviul lui Liviu Dragnea: Comunicările online au caracter confidențial/ Instituția face verificări la Penitenciarul Rahova

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 25 iunie 2020 Etichete: ,

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) i-a acordat Ancăi Alexandrescu, cea care a realizat și difuzat un interviu cu fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, o aprobare pentru comunicare online, care ar fi trebuit să fie confidențială, nu interviu, au declarat surse din instituție pentru mainnews.ro. De asemenea, instituția a anunțat că a solicitat Penitenciarului Rahova documentul în baza căruia a fost aprobată exercitarea dreptului de comunicare online cu Liviu Dragnea.

Potrivit surselor citate, toate solicitările de interviu, pentru toți deținuții, au fost amânate din cauza pandemiei.

„Odată cu debutul Covid, unitățile au limitat interacțiunea cu exteriorul. Interviurile se realizau întotdeauna la sediul unității, fizic, însă toate cererile de interviu s-au amânat”, spun sursele mainnews.ro.

După difuzarea primei părți din discuția Ancăi Alexandrescu cu Liviu Dragnea, Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis un comunicat de presă prin care precizează că comunicările online au caracter confidențial.

„Persoanele private de libertate au posibilitatea de a accesa, în vederea menținerii unei legături constante cu membrii de familie sau alte persoane, comuncările online (via Skype), în baza unei programări prealabile.

Conform art. 136 din H.G. nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 și art. 159 din Ordinul nr. 4800/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranța locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, comunicările online au caracter confidențial, asigurându-se supravegherea exclusiv vizual, pe toată perioada acordării dreptului.

Totodată, posibilitatea întreruperii acordării dreptului la comunicare online este prevăzută doar în situația constatării unui comportament necorespunzător – care periclitează starea de ordine și disciplină, de către persoana privată de libertate și interlocutor/i, ori în situația nerespectării identității interlocutorilor (verificarea identității interlocutorului/interlocutorilor se realizează la momentul efectuării conexiunii, prin validarea datelor menționate în cererea de acordare a dreptului)”, a transmis ANP.

ANP a anunțat că a solicitat Penitenciarului Rahova documentul în baza căruia a fost aprobată exercitarea dreptului de comunicare online cu Liviu Dragnea.

”În continuare, în contextul dezbaterilor publice care vizează modalitatea de acordare a unei comunicări online la nivelul unei unități penitenciare subordonate, Administrația Națională a Penitenciarelor a solicitat administrației locului de deținere documentarul în baza căruia a fost aprobată exercitarea dreptului. Demersul vizează verificarea aspectelor de legalitate, prin raportare la prevederile actelor normative care reglementează acordarea dreptului la comunicări online”, transmite ANP.

Cine este Anca Alexandrescu

Anca Alexandrescu este fiica jurnalistului Horia Alexandrescu. În perioada 2000-2004, a fost consilier pe probleme de comunicare al premierului de atunci, Adrian Năstase.  Ulterior, a făcut parte din echipa de la Primăria Capitalei a lui Sorin Oprescu.

În 2012, în timpul guvernării Ponta, a fost consilier la Guvern. După căderea Guvernului a fost director al departamentului de relații publice al Rompetrol.

După plecarea lui Victor Ponta din PSD, Anca Alexandrescu s-a ocupat de partea de comunicare a partidului. Totodată, a gestionat, neoficial, și relația cu presa a lui Liviu Dragnea.

Potrivit informațiilor din spațiul public, Anca Alexandrescu gestiona și limita relația Vioricăi Dăncilă cu mass-media, precum și pe cea a unor membri ai cabinetului.

Mai mult, ar fi controlat și monitorizat activitatea premierului, precum și actele normative discutate în Guvern.

Apropierea dintre Alexandrescu și Liviu Dragnea s-a observat și în timpul discuției. La începutul interviului, Anca Alexandrescu i-a spus fostului lider al PSD că i-a fost dor să vorbească cu el. Ulterior, fostul om al lui Liviu Dragnea în Guvernul Dăncilă a fost criticat de mai mulți liberali aduși în platoul Realitatea Plus pentru că a pus întrebări în favoarea fostului social-democrat.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *