Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


ANM – Numărul judeţelor aflate sub avertizare cod roşu de caniculă creşte. Este afectată şi Capitala

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 23 iunie 2024

Numărul județelor sub avertizare de caniculă cod roșu crește duminică, afectând inclusiv Capitala. Meteorologii anunță că la începutul săptămânii următoare, valul de căldură se va retrage către regiunile sudice. De la ora 14.00, va intra în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică în Banat, Transilvania, mare parte din Moldova și parțial în Maramureș.

”În intervalul menţionat, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Maramureş vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), grindină, descărcări electrice şi pe arii restrânse vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi pe arii restrânse de peste 40…50 l/mp”, conform ANM.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă între 23 iunie, ora 14 și 24 iunie, ora 08. Fenomene de instabilitate atmosferică vor apărea local și în Crișana, precum și în vestul Olteniei și al Maramureșului.

”În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 şi 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi”, precizează ANM.

Duminică, un cod galben de căldură și disconfort termic ridicat este valabil pentru Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei, unde valul de căldură va persista, dar cu intensitate redusă. Mai multe regiuni vor fi duminică sub avertizare cod portocaliu, fiind prognozate valuri de căldură persistentă, caniculă și disconfort termic accentuat.

Noaptea, local, va fi tropicală, cu temperaturi minime în jur de 20 de grade.

”Valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei şi local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, precizează meteorologii.

De asemenea, duminică este în vigoare un cod roșu, ANM anunțând valuri de căldură intensă, caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în București. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

”În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, precum şi în municipiul Bucureşti, valul de căldură va fi persistent şi intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală)”, conform meteorologilor.

La începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW