UPDATE Angel Tîlvăr, propunerea PSD pentru funcția de ministru al Apărării
UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a transmis propunerea PSD președintelui Klaus Iohannis, a anunțat Guvernul.
Știrea inițială
Senatorul Partidului Social Democrat (PSD) Angel Tîlvăr este propunerea social-democraților pentru funcția de ministru al Apărării. Decizia a fost luată luni, 31 octombrie, de Consiliul Politic Național al partidului, a confirmat purtătorul de cuvânt Radu Oprea, pentru Main News.
Dacă prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis vor accepta propunerea PSD, Ministerul Apărării va avea un nou șef, la o săptămână de la demisia lui Vasile Dîncu. Detalii, aici.
Funcția de ministru al Apărării este asigurată, interimar, de prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Ce priorități va avea la MApN
Angel Tîlvăr a transmis, în conferința de presă susținută la finalul Consiliului Politic, că, dacă va fi acceptat ca ministru al Apărării, prima discuție o va purta cu colegul de partid Vasile Dîncu.
„Dacă va găsi de cuviință să îmi detalieze motivele pentru care a demisionat, eu voi avea această discuție cu domnia sa (….). În ceea ce privește motivațiile domniei sale, eu nu am de a face altceva decât să speculez și nu îmi doresc să încep”, a transmis Angel Tîlvăr.
Totodată, a menționat că principala preocupare pe care o va avea la MApN va fi „dorința de a păstra cetățenii acestei țări într-o atmosferă de calm și normalitate”, în contextul războiului din Ucraina.
„Pe de altă parte, să nu uităm că, în momentul în care discutăm acum, există militari români care fie sunt sub egida NATO sau sub egida UE, fie sub egida ONU, fie în format de coaliție, își desfășoară activitatea în diferite zone ale lumii. Și ei sunt la fel de importanți ca și noi.
Vorbim că vom aloca 2,5% din PIB pentru Apărare. Pe lângă 2,5% din PIB pentru Apărare, însemnând dotare, înzestrare și așa mai departe, vreau să nu uităm că sunt la fel de importanți pentru noi oamenii implicați în arhitectura de apărare. Vom colabora cu Parlamentul și vom propune acele norme care să ușureze condițiile de viață și muncă pentru cei cărora le datorăm atât de mult”, a mai transmis Angel Tîlvăr.
Tîlvăr a fost întrebat de reporteri dacă consideră că președintele Klaus Iohannis ar putea refuza numirea sa în funcția de ministru al Apărării, în condițiile în care, în ultimele zile, au apărut informații potrivit cărora tatăl său ar fi fost șef al Contrainformațiilor din Vrancea, în cadrul Securității.
„Mi-aș dori să trăiesc într-o țară în care dosarele de cadre să fie mai puțin importante decât activitatea fiecăruia și mi-aș dori ca prin munca făcută și pe care o fac să demonstrez că orice cetățean al acestei țări e dispus să pună umărul la progres. E libertatea domniei sale să o facă, nu am făcut niciodată un secret din ceea ce am făcut și ce voi face”, a răspuns senatorul.
Cine este Angel Tîlvăr
Angel Tîlvăr este parlamentar din anul 2004, având la activ 3 mandate de deputat (2008-2020) și 2 mandate de senator (2004-2008, 2020-prezent).
În prezent, senatorul social-democrat este președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.
Potrivit CV-ului pus la dispoziție pe site-ul Parlamentului, Tîlvăr (60 de ani) este doctor în științe umaniste, a absolvit cursurile Facultății de Limbi Străine și a urmat cursuri postuniversitare la SNSPA, Colegiul Național de Apărare, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” și Institutul Diplomatic Român.
Până să intre în Parlament, a fost profesor (între 1985 și 2004) și consilier județean, ocupând și funcția de vicepreședinte al PSD Vrancea.
La finalul anului 2014 a fost numit ministru pentru Relația cu Diaspora, dar a rezistat până în toamna anului 2015, când prim-ministrul de atunci, Victor Ponta, și-a dat demisia pe fondul protestelor declanșate odată cu tragedia de la Colectiv.
Foto: Angel Tîvlăr, în timpul unei vizite de lucru în Ucraina, alături de Ruslan Stefanchuk, președintele Radei Supreme
Sursă foto: Facebook / Angel Tîvlăr
Comentarii