Site-ul CCR, atacat de hackeri. Instituția nu avea contract de mentenanță cu o firmă specializată

Pagina de internet a CCR a fost închisă pentru recontrucție după ce, săptămâna trecută, a fost atacată de hackeri. Pe site se putea vedea mesajul „Hacked by laZy hAcker” și o imagine cu un personaj dintr-o animație. În prezent, site-ul CCR nu poate fi accesat. Potrivit unor surse, site-ul CCR funcționa pe baza unui sistem informatic învechit, neexistând contract de mentenanță cu o firmă specializată.
Site-ul CCR a fost închis
„Vineri, site-ul Curţii Constituţionale a fost spart, virusat. Începând de vineri, am închis pagina noastră de internet. (…) Efectele nu puteau fi decât cel mult de virusare, de comunicarea unor ştiri false. Va trebui, din păcate, să-l reconstruim şi nu este un lucru foarte simplu. Împreună cu consultarea serviciilor specializate – SRI, STS, care ne asigurau până acum mentenanţa acestuia – vom găsi modalitatea de a reconstrui pagina în cel mai scurt timp şi să o realimentăm cu toate datele necesare. Până atunci, deciziile noastre sunt comunicate în Monitorul Oficial, iar comunicarea cu societatea civilă va fi realizată direct prin site-urile mijloacelor de comunicare în masă care au relaţii cu noi şi le vom furniza toate datele necesare”, a declarat Valer Dorneanu miercuri.
Președintele CCR a anunțat că va sesiza autoritățile.
„O să ne adresăm şi din punct de vedere penal, şi din punct de vedere tehnic autorităţilor competente să facă cercetările necesare, iar noi vom face demersurile pentru reconstruirea site-ului”, a spus Dorneanu.
Ulterior, CCR a revenit cu precizări menționând că „afirmațiile președintelui Curţii Constituţionale a României, domnul prof. univ.dr. Valer DORNEANU, din data de 20.06.2019, referitoare la asigurarea mentenanței site-ului instituției nu vizau SRI şi STS ci societatea care are astfel de obligații contractuale cu Curtea Constituțională a României”.
Specialiștii susțin că astfel de atacuri, precum cel de la CCR și de la mai multe spitale din România, pot fi prevenite prin instalarea unui antivirus autorizat. Multe instituții din România nu acordă suficientă importanță securității cibernetice, neavând instalat un antivirus sau funcționând cu tehnologii învechite.
Totul în contextul în care SRI atrage atenția că „amenințarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai persistente și dinamice amenințări la adresa securității naționale, aflându-se într-o evoluție continuă, atât din punct de vedere al numărului de atacuri cibernetice, cât și în ceea ce privește complexitatea metodelor specifice utilizate”.
În prima jumătate a anului 2018, au fost detectate, în cadrul Sistemului național de protecție, 39.407 alerte cibernetice revelante, potrivit Centrului Cyberint din cadrul SRI.
Foto: Inquam Photos/George Călin