JustitiePoliticStirile zilei

GRECO recomandă implementarea unor criterii clare privind imunitatea parlamentarilor/ Se cere digitalizarea ANI

Raportul GRECO analizează modul în care Agentia Națională de Integritate a respectat recomandările anterioare. Astfel, s-a trecut de la stadiul de recomandări „parțial implementate” la cel de „implementate satisfăcător”. GRECO a cerut ANI să ia măsuri pentru creșterea capacității de procesare a datelor, dar și pentru monitorizarea declarațiilor de avere și de interese.

GRECO cere măsuri pentru monitorizarea declarațiilor de avere și de interese

GRECO a constatat că recomandarea privind punerea în aplicare a sistemului electronic PREVENT a fost parțial implementată.

„Acesta are rolul de a monitoriza achizițiile publice prin detectarea automată a posibilelor conexiuni dintre participanții la licitația publică și conducerea instituțiilor contractante”, se arată în raport.

Raport: Completarea de mână a declarațiilor de avere, un obstacol pentru procesarea rapidă

S-a constatat că foarte mulți dintre cei care depun declarații de avere sau declarații de interese le completează de mână. Acest procedeu îngreunează prelucrării datelor în sitemul electronic. GRECO remarcă că desi sistemele de declaraţii sunt departe de a fi eficiente în practică, recomandarea a fost luată în considerare de autorităţi.

„În acest sens, autoritățile se referă la un nou sistem integrat de investigații în curs de dezvoltare de ANI, alcătuit din patru module: i) pentru înregistrarea persoanelor care au obligația de a declara averile și interesele; ii) un modul al portalului intern în scopul asistării persoanele în cauză să completeze declarațiile, iii) un modul al portalului extern pentru a permite persoanelor interesate să consulte declarațiile de avere și interese, respectând în același timp dreptul persoanelor vizate la protecția datelor cu caracter personal; iv) un modul de raportare, care ar genera rapoarte și statistici pe baza datelor disponibile și ar permite detectarea cazurilor care declanșează investigații ex officio desfășurate de către inspectorii de integritate. Autoritățile se așteaptă ca acest nou sistem, odată implementat, să ducă la o creștere a declarațiilor depuse electronic și să îmbunătățească capacitatea ANI de a analiza datele colectate”, spun experţii.

GRECO recomandă monitorizarea achiziţiilor indirecte

În raport se precizează că, deși autoritățile monitorizează achizițiile directe prin sistemul PREVENT, se pune un accent mai mic pe achizițiile indirecte.

„În opinia GRECO, acest lucru creează riscul monitorizării insuficiente a contractelor de achiziții indirecte, dintre care multe pot fi încheiate într-o formă scrisă de mână și, din acest motiv, nereflectându-se cu promptitudine în sistemul PREVENT. Acestea fiind spuse, a fost luată în considerare consolidarea abordării proactive a ANI, așa cum cere recomandarea. În concluzie, GRECO încurajează România să continue implementarea eficientă în practică și să ia în continuare măsurile necesare pentru a asigura un sistem eficient de declarare a averilor și a conflictelor de interese în România”, se menţionează în document.

GRECO cere criterii clare şi obiective privind imunitatea parlamentarilor

GRECO a recomandat analizarea și îmbunătățirea sistemului de imunități al parlamentarilor în exercițiu, inclusiv al acelora care sunt și actuali sau foști membri ai Guvernului. Se recomandă adoptarea unor criterii clare și obiective privind deciziile de ridicare a imunității și prin renunțarea la necesitatea ca organele de urmărire penală să înainteze întregul dosar spre analiză în Parlament.

Această recomandare nu a fost implementată deoarece autoritățile nu au abordat niciuna dintre preocupările exprimate în acest raport.

Ultimul Raport MCV al Comisiei Europene, din data de 13 noiembrie 2018, menționează întârzieri și inconsecvențe în aplicarea sancțiunilor pentru membrii Parlamentului care au fost găsiți incompatibili sau în conflict de interese printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

GRECO recomandă reglementarea activităţilor de lobby

GRECO a recomandat introducerea de reguli privind modul în care membrii Parlamentului pot să interacţioneze cu lobby-işti şi alţi terţi care încearcă să influenţeze procesul legislativ.

O propunere legislativă privind transparența în materia lobby-ului și reprezentării intereselor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere (inițiată de membrii Parlamentului individual).

Această propunere tratează obligațiile privind desfășurarea și înregistrarea lobby-iștilor în legătură cu activitățile care vizează influențarea directă a procesului de luare a deciziilor în administrația publică centrală și locală.

Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat în data de 11 martie 2019 și a fost transmis Camerei Deputaților pentru adoptarea finală.

Articole Recomandate

Back to top button