18.849 de infractori au fost eliberați prin legea recursului compensatoriu. Dintre aceștia, 840 aveau condamnări pentru omor

18849 de infractori au fost eliberați din închisori în ultimii doi ani, de când a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu, pe 14 iulie 2017.
Din statistica prezentată de Ministerul Justiției reiese că, printre beneficiarii legii, se numără: 840 de condamnați la omor, 324 de infractori acuzați de omor deosebit de grav, 566 de condamnați pentru viol dar și 1460 pentru tâlhărie calificată.
Sunt cifre care arată o situație deosebit de gravă. Recent, premierul vorbea despre organizarea unui referendum pentru înăsprirea pedepselor pentru viol, în timp ce 566 de condamnați pentru această faptă au beneficiat de bunăvoința parlamentarilor PSD-ALDE.
Majoritatea PSD-ALDE a votat, în 2017, legea care acordă 6 zile scutire de pedeapsă pentru o lună de zile petrecută după gratii, în condiții necorespunzătoare:
Art. 551
– La calcularea pedepsei executate efectiv, se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, că măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.
Ce înseamnă condiții necorespunzătoare potrivit legii recursului compensatoriu
(2) În sensul prezentului articol, se consideră condiţii necorespunzătoare cazarea unei
persoane în oricare centru de detenţie din România care a avut lipsuri la condiţiile impuse
de standardele europene.
(3) În sensul prezentului articol, se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaţiile următoare:
a) cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând
suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea
suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele
respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză;
b) lipsa accesului la activităţi în aer liber;
c) lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie;