Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Anchetă în Franța și Elveția după ce o agenție de spionaj elvețiană este acuzată că a acționat la ordinul Emiratelor Arabe Unite

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 15 aprilie 2024 Etichete: , ,

Șeful unei agenții elvețiene de spionaj, Mario Brero (ALP Services), este anchetat pentru spionaj asupra unor personalități europene din mediul de afaceri, politic și media la ordinul Emiratelor Arabe Unite, notează News.ro.

Trei anchete distinicte, în Franța și Elveția, îl vizează pe Mario Brero, directorul ALP Services SA, cu sediul la Geneva.

Compania este suspectată că a furnizat numele a aproximativ 1000 de europeni și 400 de organizații unui client din Golf, în special pentru că se presupunea că acesta ar avea legături cu Frăția Musulmană Sunnită, considerată de EAU o organizație extremistă.

Mediapart, o publicație franceză de investigații, a publicat anul trecut rapoarte care îl acuzau pe Brero și compania sa că lucrează pentru serviciile de informații din Emiratele Arabe Unite.

Autoritățile elvețiene au început să îl investigheze pe Brero în decembrie, în urma unor plângeri din partea serviciilor guvernamentale, a academicianului Tariq Ramadan și a ministrului belgian al Mediului, Zakia Khattabi.

Pe lista de nume trimise în EAU între 2007 și 2020 figurau personalități franceze precum Benoit Hamon, fost candidat la președinție, Samia Ghali, viceprimar al orașului Marsilia și fost senator, partidul de stânga Le France Insoumise (LFI) al lui Jean-Luc Melenchon, Centrul Național francez de Cercetare Științifică (CNRS) sau scriitoarea Rokhaya Diallo, o activistă antirasistă.

Numele au fost colectate în 18 țări europene, multe dintre ele fiind desemnate, adesea nejustificat, drept simpatizante ale Frăției Musulmane, mai relatează sursa citată.

O altă investigație franceză, în octombrie 2023, a fost declanșată de o plângere legală depusă de Sihem Souid, o lobbyistă a Qatarului în Franța, care a declarat că ea și Qatar au fost ținta unei „operațiuni de destabilizare” pe baza informațiilor furnizate de ALP Services.

 

Comentarii