Stirile zilei

UE impune României reducerea la jumătate a poluanților atmosferici până în 2030

Uniunea Europeană a stabilit ca România să reducă până în 2030, la jumătate, nivelul poluanților atmosferici, conform unei directive europene care reglementează calitatea aerului. Aceasta va trebui transpusă în legislația națională până pe 11 decembrie 2026, iar Ministerul Mediului ar putea prezenta anul acesta un proiect de lege preliminar.

Directiva 2024/2881 a Uniunii Europene, care vizează o calitate mai bună a aerului în Europa, a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE și a intrat în vigoare la 10 decembrie 2024, oferind două ani pentru implementare în statele membre. Modificările aduse de acest act legislativ includ reducerea semnificativă a valorilor limită pentru poluanți, dar și scăderea numărului de depășiri acceptabile.

Laurențiu Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), a explicat că aceste noi limite pentru protecția sănătății umane sunt cu 50% mai mici decât cele actuale și că implementarea acestora va reprezenta o provocare, având în vedere dificultățile întâmpinate în prezent. De asemenea, el a subliniat responsabilitatea autorităților locale, în special a primarilor, în gestionarea calității aerului, având obligația de a întocmi planuri de măsuri care să vizeze reducerea poluanților în zonele respective.

Modificările importante includ stabilirea unei limite zilnice pentru poluantul PM2,5, care până acum nu exista, și scăderea limitei anuale pentru acest poluant de la 25 la 10 micrograme pe metru cub. De asemenea, la poluantul PM10, limita anuală va scădea de la 40 la 20 de micrograme pe metru cub, iar numărul de depășiri permise va fi redus considerabil, de la 35 la 18.

În ceea ce privește alți poluanți, precum dioxidul de azot și dioxidul de sulf, limitele zilnice și anuale vor fi, de asemenea, mult mai stricte, ceea ce va obliga autoritățile locale să implementeze soluții concrete pentru a respecta noile cerințe. Aceste planuri de măsuri vor trebui să fie actualizate periodic pentru a reflecta progresul realizat și pentru a adresa orice provocări suplimentare în vederea îmbunătățirii calității aerului.

foto: pixabay

Articole Recomandate

Back to top button