Trump escaladează conflictul cu Universitatea Harvard: vrea scuze și amenință cu măsuri fiscale

Fostul președinte american Donald Trump a lansat marți un nou atac la adresa Universității Harvard, amenințând că va revizui statutul fiscal al instituției și că aceasta ar trebui să-și ceară scuze, după ce conducerea universității a respins ceea ce a considerat a fi solicitări ilegale din partea administrației privind modificarea programelor academice.
Această dispută vine în contextul reacțiilor dure ale administrației Trump față de modul în care mai multe universități americane, începând cu Columbia, au gestionat protestele pro-palestiniene izbucnite în urma atacului Hamas asupra Israelului, în 2023, și ripostei israeliene în Gaza. Trump a calificat mișcările studențești ca fiind „antiamericane și antisemite”, acuzând universitățile că promovează „marxismul” și ideologia „stângii radicale”.
El a promis că va tăia finanțarea federală și contractele instituțiilor care nu se conformează cerințelor administrației sale. Într-o postare pe rețelele sociale, Trump a transmis că analizează posibilitatea de a elimina scutirea de taxe pentru Harvard, pe care o acuză că susține „Bolile politice, ideologice şi inspirate/susţinute de terorişti”.
În prezent, conform legislației fiscale din SUA, universitățile sunt scutite de impozitul pe venit atâta timp cât funcționează în interes educațional public.
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat presei că Trump vrea ca Harvard să-și ceară scuze pentru ceea ce a numit „antisemitismul care a avut loc în campusul lor universitar împotriva studenţilor evrei americani”. Ea a acuzat universitatea, alături de alte instituții, de încălcarea titlului VI din Legea drepturilor civile, care interzice discriminarea pe bază de rasă sau origine națională în cazul beneficiarilor de fonduri federale.
Totuși, legea impune ca fondurile federale să poată fi întrerupte doar după o investigație amplă, urmată de audieri și notificarea Congresului cu cel puțin 30 de zile înainte — pași care nu au fost parcurși nici în cazul Harvard, nici în cazul Columbia.
O parte dintre cadrele didactice și studenți susțin că protestele din campusuri sunt etichetate greșit drept antisemite și consideră măsurile luate de administrație un atac la adresa libertății academice.
Universitatea Columbia, care a ajuns în centrul discuțiilor după protestele din toamna trecută, a fost de acord să revizuiască regulamentele privind demonstrațiile studențești, în urma anunțului administrației Trump de a anula granturi și contracte în valoare de 400 de milioane de dolari, în principal din domeniul cercetării științifice și medicale.
Într-o scrisoare transmisă luni, președintele Harvard, Alan Garber, a declarat că cerințele administrației — inclusiv un audit pentru a verifica „diversitatea punctelor de vedere” și eliminarea programelor de diversitate, echitate și incluziune — sunt „afirmaţii de putere fără precedent, desprinse de lege”, care încalcă libertatea de exprimare și Legea drepturilor civile.
El a adăugat că universitatea a luat măsuri pentru combaterea antisemitismului și altor forme de discriminare în campus, menținând în același timp libertatea academică și dreptul la protest.
În aceeași zi în care scrisoarea a fost publicată, grupul de lucru al administrației Trump pentru combaterea antisemitismului a anunțat că suspendă contracte și granturi de peste 2 miliarde de dolari pentru Harvard, cea mai veche și mai bogată instituție de învățământ superior din Statele Unite.
La rândul lor, unii profesori de la Columbia au intentat un proces împotriva administrației, susținând că decizia de a tăia finanțarea federală încalcă titlul VI și drepturile constituționale privind libertatea de exprimare și procesul echitabil. Un judecător federal a solicitat guvernului un răspuns până la 1 mai.
Claire Shipman, președintele interimar al Universității Columbia, a declarat că instituția va continua „discuţiile de bună-credinţă” și „dialogul constructiv” cu grupul de lucru al Departamentului de Justiție. „Vom respinge orice acord în care guvernul dictează ceea ce predăm, cercetăm sau pe cine angajăm”, a subliniat ea.
Între timp, un grup de universități, printre care Princeton și Universitatea din Illinois, au intentat un proces împotriva Departamentului Energiei din cauza reducerilor bugetare semnificative în domenii precum tehnologia nucleară, securitatea cibernetică și cercetarea în medicină.
Donald Trump, revenit la conducerea administrației în ianuarie, se confruntă cu o serie de acțiuni în instanță legate de politicile sale privind imigrația și măsurile de suspendare a subvențiilor și sprijinului financiar federal, ceea ce alimentează tensiunile cu mediul academic.
foto: X