Spania cere ajutor UE extins pentru țările afectate de taxele vamale ale SUA

Ministrul spaniol al Economiei și Comerțului, Carlos Cuerpo, a anunțat că va susține la nivel european acordarea unui sprijin financiar pentru industriile afectate de noile taxe vamale impuse de Administrația Trump. Potrivit declarațiilor sale pentru Politico, un astfel de sprijin ar trebui să fie coordonat la nivelul Uniunii Europene și nu limitat la inițiative naționale.
Miniștrii Comerțului din statele UE s-au reunit luni pentru a discuta lista produselor ce vor fi incluse în măsurile de retorsiune față de tarifele americane aplicate importurilor de oțel, aluminiu și automobile. Comisia Europeană a decis deja aplicarea unor taxe vamale pentru bunuri din SUA, în valoare de până la 26 de miliarde de euro, însă intrarea lor în vigoare a fost amânată până la jumătatea lunii aprilie, în încercarea de a lăsa loc unor noi negocieri cu Washingtonul.
„Trebuie să existe un răspuns la nivel european pentru sprijinirea companiilor și sectoarelor afectate de deciziile administrației americane”, a declarat Carlos Cuerpo.
În Spania, cele mai vulnerabile domenii sunt cele din sectorul agroalimentar, în special producătorii de ulei de măsline și vin.
Săptămâna trecută, Guvernul de la Madrid a anunțat un plan de sprijin de 14,1 miliarde de euro pentru economie, în fața impactului tarifelor americane. Ministrul Cuerpo spune însă că un astfel de model ar trebui extins la nivelul întregii Uniuni Europene. „Dacă UE va introduce tarife asupra produselor americane, veniturile rezultate ar putea fi folosite pentru a sprijini firmele afectate. Nu doar pentru a atenua impactul, ci și pentru a ajuta aceste companii să-și extindă prezența pe alte piețe”, a precizat el.
Totodată, Spania cere și utilizarea Instrumentului anti-coerciție, un mecanism european care permite UE să răspundă în fața unor presiuni comerciale externe, inclusiv prin măsuri ce vizează proprietatea intelectuală. „UE trebuie să folosească toate instrumentele disponibile. Nu excludem nimic”, a transmis Cuerpo.
Chiar dacă Spania are o expunere mai mică pe piața americană comparativ cu alte state membre, o eventuală încetinire a comerțului global ar putea afecta indirect și economia sa. Guvernul de la Madrid estimează pentru acest an o creștere economică de 2,6%, după ce în 2024 PIB-ul a avansat cu 3,2%.
foto: Pixabay