Stirile zilei

Ilie Bolojan respinge scenariul retragerii trupelor americane din România: „Nu există nicio discuție oficială”

Președintele interimar Ilie Bolojan a exclus, marți, într-o conferință de presă, posibilitatea ca Statele Unite să retragă trupele din România, în contextul unor informații apărute în presa internațională privind o eventuală reducere a prezenței americane pe flancul estic al NATO.

Întrebat despre această ipoteză, Bolojan a declarat că nu există nicio confirmare oficială privind o astfel de intenție din partea Washingtonului și că a discutat deja cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, pentru a avea o reacție instituțională clară.

„Nu există nicio discuție și nicio informație oficială care să confirme ce spuneți”, a afirmat Bolojan, adăugând: „Am discutat cu domnul ministru al Apărării să comunice oficial o poziție a MApN legată de acest aspect (…). În discuția pe care secretarul de stat Marco Rubio a avut-o cu miniștrii de externe din Europa a reafirmat angajamentul SUA, deci nu există nicio chestiune care să arate că SUA a luat o decizie legată de o dezangajare pe flancul estic”.

Președintele interimar a menționat că, deși în SUA se vehiculează măsuri privind eficientizarea bugetară și restructurări, aceste planuri nu implică în mod necesar modificări ale prezenței americane în Europa de Est, zonă considerată strategică pentru Alianța Nord-Atlantică.

„Respectarea angajamentului față de NATO nu înseamnă că nu pot fi anumite reașezări, dislocări, ce se întâmplă în permanență. În România, prezența militară este pe contigente, adică înseamnă înlocuiri de trupe”, a subliniat Bolojan.

La acest moment, România găzduiește aproximativ 1.700 de militari americani, cei mai mulți fiind dislocați la baza Mihail Kogălniceanu (circa 1.400 de soldați). În plus, baza de la Deveselu adăpostește aproximativ 200 de militari care operează sistemul Aegis Ashore, iar alți peste 100 de soldați americani sunt staționați la Câmpia Turzii.

Contextul declarațiilor vine după ce NBC News a relatat că Pentagonul ar lua în calcul retragerea a până la jumătate dintre trupele americane desfășurate în Europa de Est după izbucnirea războiului din Ucraina. Informațiile, neconfirmate oficial, au generat neliniști în mai multe capitale europene.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button