Wednesday, January 26, 2022
Jurnalism corect


ANALIZĂ Summitul Parteneriatului Estic: Klaus Iohannis, mesaj aproape tras la indigo cu cel din 2017

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 15 decembrie 2021

A greși o dată e omenește, dar a persista în aceeași greșeală e cu totul altceva. Prezent la Bruxelles pentru a participa la Summitul Parteneriatului Estic și la Consiliul European din 15-16 decembrie 2021, președintele Klaus Iohannis a reluat practic, în fața jurnaliștilor, abordarea cu care a mers la Summitul Parteneriatului Estic în anul 2017. 

La acea vreme, Klaus Iohannis a lăudat „progresele” înregistrate în Republica Moldova, cu toate că regimul cleptocratic condus de Vladimir Plahotniuc devalizase din sistemul bancar peste 1 miliard de dolari și înlocuise sistemul de vot cu unul care care să-l avantajeze pentru a-și prezerva puterea.

Într-un final, chiar cu avantajul sistemului de vot pe care tot el la creat, Plahotniuc a trebuit să fugă din Republica Moldova, iar în fruntea statului au ajuns noi oameni politici, declarați reformatori, în fruntea cu Maia Sandu.

Ambiția pentru reforme a noilor lideri de la Chișinău, remarcată și de președintele Iohannis, nu este însă suficientă ca acestea să se și petreacă.

„Este clar că unii se mișcă mai repede, sunt dispuși să facă mai mult, cum este cazul Republicii Moldova, unde avem o administrație acum care este dispusă să facă reformele necesare și să se miște mai repede în direcția Uniunii Europene, și solicitarea mea este în sensul să dăm șansa celor care vor mai mult să facă mai mult”, a militat Klaus Iohannis Iohannis.

Poziția referitoare la staționarea trupelor ruse în regiunea transnistreană și politica externă în general sunt practic în aceeași notă a cedărilor din ultimii ani, în care Republica Moldova a încercat să nu încurce prea mult vecinul mai mare de la răsărit. Pe de altă parte, reformele în justiție sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire. Luni, Comisia de la Veneția a emis un aviz critic referitor la proiectul de modificare la Legea Procuratorii, în care face mai multe recomandări. Sunt chestiuni tehnice care pot fi îndreptate, însă începutul nu este nici pe departe pe măsura laudelor președintelui Iohannis.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *