Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


ANALIZĂ | Radiografia unui stat care eșuează în a-și salva cetățenii: Murim cu șansa în mână, în timp ce așteptăm să fie mai bine

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 15 martie 2021 Etichete: , , ,

Morți în spitale din cauza lipsurilor, nu a bolilor. Morți în așteptarea salvării cu salvatorii la ușă, care așteaptă și se uită. Este imaginea cruntă, însă reală, a unui stat care a eșuat în cel mai important domeniu pe care-l are de gestionat: protecția cetățenilor săi. Haosul care domnește în instituții, schimbările făcute pe genunchi și pentru că se uită presa, scandalurile interminabile, corupția, incompetența – toate pot fi găsite drept cauze. Efectul este, însă, cât se poate de dramatic: oamenii mor, iar nouă nu ne rămâne decât să sperăm, cu fiecare tragedie care are loc, că e ultima.

Spitalele

Din păcate, locurile în care au murit cei mai mulți oameni sunt fix cele în care s-au dus să își găsească salvarea.

Tragediile de la Spitalul Județean din Piatra Neamț și Institutul „Matei Balș” din Capitală au în comun un vinovat moral: statul, prin cei care au lăsat infrastructura spitalicească la pământ. Iar acum, când spitalele sunt puse la grea încercare din cauza pandemiei, cedează. Odată cu ele, și românii ajunși în stare gravă acolo, în plină luptă cu virusul.

Iar pe cei pe care nu-i doboară virusul sau lipsa investițiilor, îi ucide lipsa de măsuri simple, dar esențiale. Cazul Suceava este relevant: 28 de pacienți infectați cu COVID-19 ar fi murit, acuză procurorii, pentru că, în urmă cu un an, conducerea de atunci a spitalului județean nu a luat măsuri de bază, stabilite la nivel național, pe când pandemia era la început.

Situația e cu atât mai critică cu cât tragediile s-au ținut lanț și în anii trecuți. Tot din cauza sistemului sanitar au murit și unele victime din Colectiv. Ucise de bacteriile din spitale, nu de rănile din club. Nimeni n-a fost sancționat.

Poliția / Intervențiile

Situațiile de criză, în care timpul e esențial, au arătat că și forțele de intervenție se bâlbâie uneori, fix când de reacția lor depind vieți.

S-a întâmplat în Caracal, s-a repetat în Onești. Și ne întrebăm unde se va mai întâmpla, pentru că măsurile luate după fiecare tragedie (demiteri și schimbări de suprafață) nu rezolvă problemele de fond – lipsa de coordonare, de resurse, de proceduri clare. Și, adesea, de mentalitate. Care, după cum mulți au spus, e foarte probabil să fi intârziat intervenția statului în Caracal, de pildă.

În tragedia recentă, din Onești, unde doi muncitori au murit cu salvatorii în fața blocului, problemele sunt deja destul de clare. Cel puțin asta reiese din afirmațiile ministrului de Interne: „Forțele au avut în dotare echipament corespunzător gestionării unei astfel de situații. Principala deficiență, o relaționare defectuoasă, lipsa coordonării și neasumarea responsabilităților”, a spus Bode.

Cazul Onești

CITEȘTE ȘI: SURSE Poliția avea cheia apartamentului din Onești, dar nu a folosit-o | Adjunctul IPJ Bacău căuta procedura în cazul luării de ostatici

Tot aici putem vorbi și de pompieri. Care, fără doar și poate, salvează sute sau mii de vieți zi de zi. Însă asta înseamnă că pot fi tolerate greșelile? Sigur că nu, pentru că și în cazul lor, greșelile pot însemna vieți pierdute.

S-a întâmplat în Constanța. Datele de până acum arată că s-ar fi pornit târziu spre intervenție. Și mai mult decât atât, instituția (ISU Dobrogea) a mințit în comunicarea publică ulterioară tragediei în care o femeie a murit aruncându-se de la balcon, din calea flăcărilor.

ISU a anunțat, inițial, că femeia s-a aruncat de la balcon la ora 9:25, în timp ce autoscara a ajuns la fața locului la ora 9:27. Ulterior, au apărut imagini cu autoscara în timp ce se deplasa către incident la ora 9:40.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Intervenție controversată a ISU la un incendiu în urma căruia o femeie a murit / Șeful ISU Dobrogea: Este o eroare în comunicat. Autoscara a plecat mai târziu

Ne putem aminti de Apuseni, de Siutghiol. În ciuda numeroaselor semne de întrebare, a controverselor, nimeni n-a plătit. După tragedia din lacul Siutghiol, unde cadrele medicale aflate în misiune cu un elicopter SMURD au pierit, a fost demis șeful ISU Dobrogea. Acum, actualul șef al ISU Dobrogea a fost demis și el. Și cam atât.

Administrația

Birocrația, răspunsul greoi al instituțiilor la problemele ridicate de cetățeni sunt o altă problemă majoră. De curând, două copile și-au găsit sfârșitul pe un trotuar din sectorul 2 pentru că o femeie a pierdut controlul volanului și le-a izbit în plin.

Ulterior a ieșit la iveală că oamenii din zonă au făcut numeroase solicitări autorităților locale, pentru montarea unor limitatoare de viteză. Nu putem să știm cu certitudine dacă, în situația în care ar fi existat, ar fi evitat impactul. Dar dacă da? Ne întoarcem la vina morală a unui stat care nu-și ascultă cetățenii nici măcar atunci când chiar ei îi spun ce are de făcut. Unde să mai punem faptul că statul are propriile instituții al căror rol este să descopere și să rezolve genul acesta de probleme.

Puse în fața unor situații de criză, în care oamenii așteptau salvarea până în ultima clipă, autoritățile au eșuat. S-au pierdut vieți, s-au luat măsuri minore, tragediile s-au repetat. Iar în lipsa unui plan clar, concret, asumat și de profunzime, nu ne rămâne decât să sperăm că nu se vor mai repeta.

Foto mașină poliție: news.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW