Friday, September 20, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ: Europa rămâne fără muniție în câteva zile, în caz de război Rusia-NATO

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 30 ianuarie 2024 Etichete: , ,

O înfrângere a Ucrainei de către Rusia ar putea duce la „dezintegrarea” NATO așa cum este structurată în prezent. Pentru a preveni aceasta, e necesar ca țările occidentale să tripleze suma pe care Rusia o cheltuiește pe armată și înzestrare pentru Ucraina. De exemplu, dacă Rusia alocă 100 de miliarde de dolari pentru scopuri militare în 2024, Occidentul ar trebui să furnizeze Ucrainei cel puțin 300 de miliarde de dolari anual, o sumă echivalentă cu PIB-ul României. Acest sprijin financiar ar trebui să continue anual până când Ucraina obține victoria. Aceste informații apar într-o analiză publicată de Institutul pentru Studii Strategice de la Londra (RUSI).

În plus, experții militari britanici subliniază că într-un posibil conflict militar între NATO și Rusia, Marea Britanie și-ar epuiza stocul de muniții de artilerie în 7 zile, iar Germania în doar 2 zile.

Războiul din Ucraina evidențiază modul în care se vor desfășura conflictele militare în viitorul apropiat, servind drept exemplu pentru potențialele confruntări, inclusiv între NATO și Rusia. Utilizarea extensivă a dronelor pe câmpul de luptă, în scopuri de supraveghere, colectare de informații, atac antitanc, sau ca armă principală de contrabaterie și în atacuri împotriva infanteriei, a revoluționat strategiile militare în doar doi ani. Această schimbare radicală scoate în evidență depășirea învățăturilor tradiționale din școlile militare. O analiză recentă a RUSI subliniază necesitatea ca țările NATO să privească conflictul din Ucraina ca un semnal de alarmă, un apel la adaptare și pregătire pentru război în contextul noilor realități militare.

„Pregătirea” pentru un astfel de worst case scenario presupune, în primul rând, ca NATO să-și pună la punct capacitatea de reacție rapidă în cazul unei agresiuni din partea Rusiei – vorbim aici strict de un război „convențional”, fără arme nucleare.

Un război convențional între NATO și Rusia ar fi de o amploare nevăzută pentru țările alianței, cu Europa fiind cea mai afectată. Realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA ar putea modifica semnificativ relația SUA cu NATO și Rusia. În absența sprijinului militar american, națiunile europene din NATO s-ar confrunta cu dificultăți majore, exemplificate prin capacitatea limitată a armatei britanice de a-și susține operațiunile de artilerie pe o perioadă mai lungă de o săptămână.

Analiza RUSI a arătat că în două zile de război, Rusia a consumat muniții echivalente cu tot stocul armatei britanice, care s-ar epuiza în șapte zile la un ritm similar de utilizare. Armata germană ar rămâne fără muniții în doar două zile într-un conflict cu Rusia.

În timp ce războiul din Ucraina continuă, armata rusă suferă pierderi semnificative, dar demonstrează o remarcabilă capacitate de regenerare, trimițând în continuare trupe și armament pe front. Învingerea Rusiei în Ucraina este posibilă, dar necesită investiții financiare substanțiale. Există discuții în UE pentru un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, cu o întâlnire a liderilor europeni planificată săptămâna viitoare pentru a decide asupra acestui sprijin.

Uniunea Europeană conduce în clasamentul Kiel pentru ajutorul acordat Ucrainei, cu peste 84 de miliarde de euro, majoritatea fiind ajutor financiar pentru susținerea instituțiilor ucrainene. UE a oferit 5,6 miliarde de euro ca ajutor militar direct. Statele Unite, pe locul doi, au contribuit cu echivalentul a peste 71 miliarde de euro, fiind lider în ajutor militar direct cu aproape 44 de miliarde de euro. Germania, cea mai puternică economie europeană, ocupă locul trei cu peste 17 miliarde de euro în ajutor militar, 2,4 miliarde în ajutor umanitar și 1,4 miliarde în ajutor financiar pentru Kiev. În total, țările europene, SUA și alte țări non-UE, plus instituții financiare internaționale, au furnizat Ucrainei peste 240 de miliarde de euro în doi ani, din care peste 85 miliarde de euro sunt strict pentru ajutor militar.

Un studiu al Universității Brown din 2019 a calculat că SUA a cheltuit 978 de miliarde de dolari în războiul din Afganistan și Pakistan. Președintele Joe Biden a estimat că costul total ar putea să depășească 2 trilioane de dolari, incluzând cheltuielile pe termen lung pentru veterani și militari răniți. De asemenea, SUA au aprobat recent un buget record de peste 800 de miliarde de dolari pentru Apărare, echivalentul a peste 2,4 miliarde de dolari pe zi. În contextul Ucrainei, ajutoarele militare furnizate de SUA și UE, în valoare de 85 de miliarde de euro, au provocat pierderi semnificative Rusiei, reprezentând aproximativ 1% din bugetul SUA pentru Apărare.

„Pe de altă parte, nu există nicio alternativă la înfrângerea Rusiei în Ucraina. Orice încercare de a ajunge la un acord de pace cu Rusia, conform căruia Ucraina trebuie să supraviețuiască într-o formă sau alta, în ciuda pierderilor de teritorii și de suveranitate, nu reprezintă nimic altceva decât un alt Acord de la Minsk, ceea ce i-ar oferi lui Putin o pauză strategică necesară pentru a pregăti următoara fază a războiului său de agresiune”, se arată în analiza RUSI.

Înfrângerea Rusiei în Ucraina este un obiectiv realizabil, având în vedere că și Rusia se confruntă cu limitele propriilor capacități industriale, financiare și militare, alocând 30% din bugetul său efortului de război. Cu toate acestea, Rusia poate continua conflictul atâta timp cât prețurile ridicate la gaze și petrol îi permit să finanțeze războiul. În contrast, ajutorul financiar acordat Ucrainei de Occident este inferior sumelor investite de Kremlin în război, chiar dacă SUA și UE sunt superioare din punct de vedere economic și financiar. Această situație perpetuează un cerc vicios, cu o Rusie care devine din ce în ce mai agresivă.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW