Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ – Controversatele structuri de forță | DIICOT, DNA, DGA, SRI, Poliția și Jandarmeria, măcinate de scandaluri. Negocieri cu interlopi, șefi urmăriți penal, violențe și presupuse abuzuri

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 27 septembrie 2020 Etichete: , , , , ,

Fie că vorbim de structuri din justiție, de servicii sau de forțele MAI, toate au fost implicate în scandaluri uriașe, din care nu au lipsit acuzațiile grele și controversele întinse, uneori, pe ani de zile. Cele mai recente instituții care au ajuns în atenția publică din cauza acestora sunt cele din subordinea Ministerului de Interne. Dar nu putem uita nici de DIICOT, care a rămas fără șefă după ce soțul acesteia a fost condamnat.

Capii Poliției, negocieri cu interlopii

Nenumărate controverse au apărut după conflictul violent în care a fost ucis liderul unui clan interlop din București.

Înainte de înmormântare, șeful Poliției Române de atunci, Liviu Vasilescu, s-a dus în persoană, noaptea, să roage fratele decedatului să grăbească procedura, pentru că oamenii legii se fac de râs, potrivit unor surse. Ulterior, oficialii au admis că întâlnirea a avut loc, dar au spus că aceasta a respectat legile și procedurile. Chiar și așa, Vasilescu a demisionat.

CITEȘTE ȘI: București, sub dominația clanurilor | Cum și-au împărțit grupările de interlopi Capitala: Fiecare ne-am luat cartierul nostru

În tot acest timp, în Poliția Capitalei se consuma un alt conflict uriaș. Serviciul Grupări Infracționale Violente din cadrul Poliției Capitalei s-ar fi confruntat anul trecut cu “presiuni” din partea conducerii, susține chiar șeful structurii, comisar-șef Marius Andrei. Șefii Poliției Capitalei de atunci ar fi cerut ca ofițerii din acest serviciu să nu mai lucreze cu procurorii DIICOT în anchetele care vizau clanurile interlope, potrivit interviului acordat în exclusivitate pentru mainnews.ro. Aflat, potrivit unor surse, în tabăra opusă din Poliția Capitalei, Radu Gavriș, fost șef la Omoruri, a fost mutat în Harghita.

CITEȘTE ȘI: Șeful Serviciului care anchetează clanurile interlope acuză presiuni: Mi s-a spus că dacă nu înțeleg mesajul nu o să-mi fie bine

Șefii Jandarmeriei, urmăriți penal

Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, a intrat în vizorul DNA, fiind acuzat de încasarea ilegală a unor sume de bani pentru ore suplimentare efectuate. Foștii șefi ai instituției, Cătălin Sindile și Constantin Florea sunt și ei anchetați în același dosar. Prejudiciul s-ar ridica la aproximativ 80.000 lei.

În tot acest timp, Jandarmeria poartă, încă, pata reprimării violente a protestului din 10 August 2018. Șefii instituției de la vremea respectivă sunt vizați de un dosar penal închis și a cărui redeschidere se judecă în această perioadă.

Șeful DGA, lăsat fără acces la informații clasificate

Cătălin Ioniță a fost revocat din funcția de șef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) după ce a rămas fără autorizația de acces la informații clasificate, la finalul lunii august.

De curând, Klaus Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu din Ministerul Afacerilor Interne în ceea ce îl privește.

Potrivit unor surse, Cătălin Ioniță se va pensiona.

DIICOT, fără șefă după condamnarea soțului

Numită șefă la DIICOT la propunerea ministrului Predoiu, Hosu a renunțat la funcție după ce soțul său a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani cu suspendare.

Din 2015 până în 2020, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a fost condusă de patru procurori, fără a lua în calcul și interimarii. Alina Bica a fost săltată în stradă iar Felix Bănilă a renunțat la funcție din cauza problemelor legate de dosarul Caracal.

CITEȘTE ȘI: Șefia DIICOT mai așteaptă. Predoiu: Sunt concentrat să pun în dezbatere proiectele legilor Justiției

”Abuzurile binomului”

Două structuri fundamentale, Direcția Națională Anticorupție și Servicul Român de Informații, au fost de asemenea, măcinate de controverse.

După o serie de anchete care au dus la condamnarea unor nume grele din politică și mediul de afaceri, ultimii ani au fost marcați de acuzații pentru presupuse abuzuri pe care le-ar fi comis cei din DNA și SRI. Protocoalele de colaborare dintre cele două structuri au ajuns subiect de scandal și chiar de sesizare la Curtea Constituțională. Până acum, însă, abuzurile nu au fost dovedite.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com