Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cine are cele mai mari șanse la Primăria Capitalei, după ce PSD și PNL și-au anunțat candidați proprii

By Preda Maria , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 23 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Liderii PSD și PNL au decis, marți dimineață, retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei și numirea a doi noi candidați. Este vorba despre șefii organizațiilor municipale ale partidelor, Gabriela Firea, fostul primar general al Capitalei, și Sebastian Burduja, actualul ministru al energiei. În contextul acestor mutări, Radu Delicote, specialist în comunicare, a explicat într-o analiză pentru Mainnews.ro că cele mai mari șanse pentru a obține fotoliul de primar al municipiului București le are actualul edil, Nicușor Dan.

Gabriela Firea și Sebastian Burduja vor intra în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei, alături de actualul edil, Nicușor Dan, și Cristian-Popescu Piedone. Potrivit discuțiilor din ședința de luni, PSD și PNL au stabilit că Firea și Burduja nu se vor ataca în campania electorală, ci vor avea o „campanie constructivă pe soluții pentru București”.

Nicușor Dan pleacă favorit

Într-o analiză pentru MainNews, Radu Delicote a explicat cine are cele mai mari șanse la Primăria Capitalei le are Nicușor Dan, în condițiile în care Gabriela Firea se luptă pe același segment de electorat cu Cristian Popescu Piedone.

Automat, voturile unor alegători PSD sau ale unor alegători PNL se vor fractura în 4 părți. Gabriela Firea va coagula din voturile lui Nicușor Dan și ale lui Cristian Popescu-Piedone, iar Sebastian Burduja va încerca să obțină cât mai multe din voturile liberalilor. Cumva acest scenariu îl face pe Nicușor Dan să câștige alegerile pentru Primăria Generală”, a notat Radu Delicote.

„Cred că fiecare dintre cei doi candidați sunt oameni de partid”

Intrați în cursa electorală cu doar o lună și câteva zile înainte de alegeri, Gabriela Firea și Sebastian Burduja au șanse mici să recupereze decalajul, însă vor face tot posibilul pentru a tracta partidele pe care le reprezintă, consideră Radu Delicolte.

„Cred că fiecare dintre cei doi candidați sunt oameni de partid, în sensul în care ei înțeleg situația în care se află, cu toate astea o să meargă mai departe chiar dacă nu au nici a doua șansă, cumva de dragul aparențelor, cumva de dragul de a salva imaginea coaliției”, a mai transmis specialistul în comunicare.

Candidatura lui Cătălin Cîrstoiu a fost anunțată pe 20 martie, dar a fost retras din cursa pentru Primăria Capitalei o lună mai târziu, după ce în spațiul public au fost vehiculate știri cum că acesta s-ar afla într-o poziție de incompatibilitate.

Gabriela Firea (PSD), fost primar general în perioada 2016-2020, și Sebastian Burduja, președinte PNL București și ministrul Energiei, și-au manifestat dorința pentru poziția de primar general. Ei au fost numiți pe 20 martie „coordonatorii campaniei electorale” a lui Cătălin Cîrstoiu, iar astăzi coaliția i-a anunțat ca fiind candidați separați în cursa electorală pentru Primăria Generală.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW