Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


Ana Birchall, la Consiliul JAI: UE trebuie să devină membru cu drepturi depline al GRECO

By Andreea Traicu , in Fara categorie Politic Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Prevenirea și combaterea corupției în UE, probele electronice, formarea Parchetului European, sunt doar câteva dintre temele care s-au aflat în atenția Consiliului “Justiție și Afaceri Interne” (JAI), care a avut loc la Luxemburg, în contextul președinției finlandeze a Consiliului Uniunii Europene. Ministrul Justiției, Ana Birchall, participă și ea la dezbateri, deși absența ei din plenul reunit al Consiliului Superior al Magistraturii de marți a fost criticată de șefa CSM, Lia Savonea. 

“Temele dezbătute în cadrul acestei reuniuni a Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al Uniunii Europene, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a îndeplinirii obiectivelor Trio-ului de Președinții la Consiliul UE. Pentru România sunt deosebit de importante aspectele legate de combaterea criminalității transfrontaliere prin intermediul Eurojust, probele electronice, precum și instituirea Parchetului European. Toate aceste măsuri prin care dorim să consolidăm încrederea reciprocă între autoritățile judiciare din statele membre au constituit, la rândul lor, priorități ale Președinției României a Consiliului UE”, a precizat ministrul Ana Birchall.

Corupția a fost una dintre temele centrale ale dezbaterilor din Consiliul JAI. Birchall a apreciat că Uniunea Europeană trebuie să devină membru cu drepturi depline al GRECO.

„România se numără printre susținătorii cei mai constanți ai aderării UE la GRECO ca membru cu drepturi depline al acestei organizații. De altfel, în mandatul Președinției României la Consiliu, Uniunea Europeană a aderat la GRECO în calitate de observator. Nu este însă suficient: dacă Uniunea își dorește să fie un lider mondial în combaterea corupției, atunci UE trebuie să devină membru cu drepturi depline la GRECO, să poată participa la evaluarea statelor membre, dar să și poată fi evaluată”, a menționat ministrul român.

La Consiliul JAI, ministrul Ana Birchall, a avut întrevederi cu omologii săi din Danemerca și Suedia, Nick Haekkerup și, respectiv, Morgan Johansson, precum și cu Comisarul european pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, Dimitros Avramopoulos.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 93049 more Info to that Topic: mainnews.ro/ana-birchall-la-consiliul-jai-ue-trebuie-sa-devina-membru-cu-drepturi-depline-al-greco/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com