Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ana Birchall, despre desființarea SIIJ: În forma actuală este toxică pentru sistemul judiciar și înfăptuirea justiției

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 4 februarie 2020 Etichete: , ,

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a declarat că proiectul de lege propus de Ministerul Justiției referitor la desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este „un lucru foarte bun” și susține că Secția Specială, în forma actuală, este toxică pentru sistemul judiciar.

„Un lucru foarte bun! Odata cu adoptarea (sper eu cât mai repede) acestui proiect, se va face înca un pas important pe drumul către normalitate.

Sunt mulțumită că au fost luate in considerare concluziile grupului de lucru pe care l-am înființat în vara anului 2019.

Concluzia acestuia, așa cum am anuntat și public (deși astfel mi-am atras numeroase reacții negative, unele destul de virulente, propuneri de remaniere sau sesizări neîntemeiate la CCR), este necesitatea desființării Secției Speciale care în forma actuală este toxică pentru sistemul judiciar și înfăptuirea justiției.

Dar neîndoielnic, cine încalcă legea trebuie să raspundă!”, a declarat spus Ana Birchall.

Ministerul Justiției propune desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Conform proiectului de lege propus de minister, faptele de corupție săvârșite de magistrați ar urma să fie din nou anchetate de procurorii de la DNA.

Proiectul de Lege privind desființarea SIIJ poate fi consultat AICI.

„Proiectul prevede ca soluții legislative principale desființarea SIIJ, revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării secției, precum și garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”, transmite ministerul Justiției.

Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost înființată pe 23 octombrie 2018.

În expunerea de motive prezentată de Ministerul Justiției se arată că, de la înființarea acesteia, „Secția nu a avut rezultate deosebite, dimpotrivă, prin modul în care a acționat a pus sub semnul întrebării rolul acesteia în combaterea corupției (ex: căi de atac retrase în mod inexplicabil în cauze de mare corupție)”.

Proiectul de lege urmează să fie transmis către CSM pentru a fi avizat.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW