Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Amplă operațiune a Parchetului European în Bulgaria. O companie care subraporta poluarea din țara vecină, vizată

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 28 februarie 2023 Etichete: ,

Parchetul European (EPPO) a făcut zeci de percheziții în Bulgaria, într-un dosar în care o companie care activează în domeniul emisiilor de gaze cu efect de seră este acuzată că a fraudat milioane de euro din bugetul țării vecine și al Uniunii Europene.

Concret, compania care verifică emisiile de gaze cu efect de seră ale centralelor termice este acuzată că în ultimii 5 ani a depus documente false și a încălcat Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii (EU ETS).

EPPO susține că prin depunerea documentelor false, bugetul UE a fost prejudiciat cu milioane de euro ce trebuiau plătite pentru volumul real al emisiilor consumate.

Totodată, sub-raportarea valorii reale a avut un impact asupra calității aerului din Bulgaria, mai arată procurorii europeni.

Cele peste 40 de percheziții au avut loc luni în 11 orașe din Bulgaria. 70 de persoane au fost aduse la audieri.

Ministrul interimar de Interne al țării vecine, Ivan Demerdzhiev, a transmis că este „satisfăcut cu nivelul de interacțiune” pe care l-a avut cu procurorii europeni, după ce instituția pe care o conduce a colaborat cu EPPO mai mult de o lună pentru anchetă, potrivit unei declarații citate de presa bulgară.

EU ETS  este schema de comercializare a emisiilor, intrată în vigoare în 2017, și care obligă peste 10.000 de centrale energetice și fabrici să dețină un permis pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit.

Acest lucru ar trebui să ofere un stimulent financiar pentru a polua mai puțin: cu cât poluezi mai puțin, cu atât plătești mai puțin. Companiile trebuie să cumpere permisele prin licitații, iar prețul este influențat de cerere și ofertă”, arată Parlamentul European.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii