Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Amendamentul controversat la „Legile justiției”, eliminat de parlamentarii juriști

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 4 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Comisia parlamentară specială pentru examinarea legilor justiţiei a emis luni, 4 octombrie, aviz favorabil raport favorabil proiectului privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Potrivit Agerpres, din textul propunerii a fost eliminat amendamentul, adoptat anterior, potrivit căruia, la conducerea Parchetului General să poată fi numit nu doar un procuror, ci și un judecător.

Amendamentul în cauză a fost adoptat miercuri, 28 septembrie, de majoritatea PSD-PNL-UDMR, la propunerea deputatului Imbram Iusein de la „Minorități”, absent la dezbateri.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de președintele României la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii dintre magistrații care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în același mod”, prevedea amendamentul propus de Imbram Iusein.

Amendamentul, criticat de procurori

Modificarea a fost criticată de actualul procuror general, Gabriela Scutea, care a subliniat importanța separării carierelor în magistratură, explicând totodată că persoana care ocupă această funcție ar trebui să aibă abilități de procuror.

„Din 2018 ne-am plasat pe separarea carierelor, cu mici excepții. Aici discutăm despre cea mai mare funcție din Ministerul Public în care nu se exercită doar atribuții procedurale. Ceea ce contează pentru procurorul general este o cultură instituțională a mediului de lucru foarte puternică. Mintea unui judecător nu are mindset-ul activității în parchet. Adresăm rugămintea din partea Ministerului Public de a reflecta la această chestiune în timpul dezbaterilor din plen. (…) Domnul deputat ar trebui decăzut din dreptul de a mai susține amendamente. De trei zile stăm și îl așteptăm. Este o perdea de fum a domnului Ibram”, a afirmat Gabriela Scutea.

La rândul său, procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a criticat amendamentul în cauză.

„Eu sper ca acest amendament să fie înlăturat sau modificat astfel încât numai un procuror în funcție să poată fi numit procuror general al României. Într-adevăr, trebuie să aibă 15 ani vechime, conform legii, cum este și acum, dar la data numirii în funcția de procuror general este esențial să fii procuror, pentru că în Constituție se prevede că Ministerul Public funcționează prin procurori în cadrul parchetelor, (…) Deci niciodată un procuror nu va putea fi numit președinte de tribunal, de judecătorie, de curte de apel, și așa este firesc. La momentul numirii este esențial să provii din categoria profesională respectivă, pentru că știi cum funcționează lucrurile. Ca să fii procuror general, este necesară și experiență managerială de parchet”, a declarat Crin Bologa pentru HotNews.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii