Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul Federației Ruse în România: Baza de la Deveselu ne este bine cunoscută, nu e un mare secret

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 februarie 2022 Etichete: , ,

Ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, a declarat miercuri, 9 februarie, că Baza de la Deveselu a fost deja vizitată de un reprezentant al Rusiei, în trecut, astfel că nu ar mai fi necesară o nouă vizită. Diplomatul a apreciat că lansatoarele sunt „bine cunoscute, construcția și capacitățile lor nu sunt un mare secret”.

Kuzmin a susținut miercuri o conferință de presă online. Întrebat despre baza de rachete de la Deveselu, oficialul a răspuns:

„Acest punct, stabilitatea strategică, se bazează pe echilibrul privind potențialul militar al ambelor părți. În mod evident, dacă una dintre părți își mărește potențialul defensiv, cum ar fi, în general, sistemul de apărare antirachetă balistic, acest lucru slăbește potențialul de contraatac, de răzbunare al părții opuse și, dacă privim mai atent, vedem că este o doctrină militară americană – pentru a preveni un atac nuclear – nu a noastră”, a explicat diplomatul.

Totodată, ambasadorul Federației Ruse în România a susținut că lansatoarele de la Deveselu sunt „bine cunoscute, construcția și capacitățile lor nu sunt un mare secret”, dar, în opinia sa, „ar putea fi ușor și rapid reajustate”.

Un oficial rus, în vizită la Deveselu

„Pe de altă parte, la Deveselu, există lansatoare MK-41. Nu sunt expert militar, dar acestea ar putea fi ușor și rapid reajustate pentru a fi utilizate din punct de vedere strategic – ca, de exemplu, rachetele de croazieră – ar putea fi înarmate cu orice focos, convențional sau neconvențional.

(…) Pot să vă spun că Baza de la Deveselu ar fi fost vizitată de un reprezentant al Rusiei, cu mult timp în urmă. La ora actuală, putem spune, din câte am fost informat, că nu are un mare sens și nu reprezintă vreun beneficiu să vizităm baza, pentru că acele lansatoare ne sunt bine cunoscute, construcția și capacitățile lor nu sunt un mare secret pentru întreaga comunitate militară internațională.

Despre garanțiile date de americani privind faptul că scutul de la Deveselu este strict defensiv, diplomatul a apreciat că sunt doar garanții vocale, „presupuneri”, astfel că nivelul de încredere al rușilor în NATO este „epuizat”.

„Ar trebui să fie scrise, să fie legale (garanțiile – n.red.), ar fi un pas înainte”, a mai apreciat Kuzmin.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *