Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Alin Chirilă, fost secretar de stat în guvernele Tudose și Dăncilă, declarat incompatibil de ANI

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 3 martie 2020 Etichete: , ,

Agenția Națională de Integritatea (ANI) constatat că Alin Chirilă (PSD),  s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada, ianuarie 2017 – iulie 2018, în care a ocupat concomitent funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale (MDRAPFE) și funcția de director executiv adjunct în cadrul Consiliului Județean Mehedinți.

Potrivit comunicatului ANI, Alin Chirilă nu va mai putea ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

Alin Chirilă este considerat de presă, un apropiat al președintelui PSD Mehedinți, Aladin Georgescu, care este și președintele Consiliului Județean Mehedinți.

Comunicatul ANI

Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că în perioada 16 ianuarie 2017 – 06 iulie 2018, Chirilă VIRGIL ALIN, fost Secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan funcția publică de conducere de director executiv adjunct în cadrul Direcției Managementul Proiectelor, Dezvoltare Durabilă, Turism din cadrul Consiliului Județean Mehedinți și funcția de secretar de stat la MDRAPFE.

Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 94, alin. (1) și (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. (2) Funcţionării publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice […] ”, coroborate cu dispozițiile art. 34, alin. (2) din Legea nr. 188/1999, în vigoare până la data de 06 iulie 2018, potrivit căruia „(2) Înalții funcționari publici și funcționarii publici de conducere pot fi numiți în funcții de demnitate publică numai după încetarea, în condițiile legii, a raporturilor de serviciu.”

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Chirilă Virgil Alin a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […] ”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

Sursa foto: cafeneauapolitica.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com