Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Alexandru Rafila: Situația de la Suceava demonstrează că sunt anumite zone unde măsurile pot fi relaxate ulterior / Testele rapide nu se folosesc pentru testare în masă nicăieri

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 mai 2020 Etichete: , ,

Președintele Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat că ultimele date publicate de autorități privind situația cazurilor de COVID-19 confirmă faptul că ne aflăm într-o zonă de stagnare a epidemiei, iar o eventuală relaxare a restricțiilor depinde de respectarea restricțiilor impuse.

„Variațiile zilnice cu 50 de cazuri nu sunt semnificative. Contează o media și o să vedem că media din ultimele săptămâni se situează undeva la 300 – 350 de cazuri zilnic. Eu cred că suntem în perioada de platou și e bine să rămânem în aceasta zona, iar după data de 15 mai să intram pe un trend descrescător. Mai sunt aceste trei zile libere, dacă trecem cu bine, cum am făcut de Paște, cred că suntem pe drumul cel bun. Relaxarea din 15 mai depinde de noi toți și cum reușim sa respectam aceste recomandări și sa intram pe trendul descendent care s a permită relaxarea masurilor. (…) Situația de la Suceava demonstrează că sunt anumite zone unde măsurile pot fi relaxate ulterior, pe măsură ce situația epidemiologică la nivel local se îmbunătățește”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.
Cu privire la testare, Alexandru Rafila a comentat că România are o capacitate de testare la jumătate decât cea din Germania, iar testele rapide nu pot fi utilizate pentru o testarea în masă.

„Testarea a crescut. Suntem la jumătate din capacitatea de testare din Germania raportat la populație. Noi suntem pe undeva la 8000-8500 de teste care se pot efectua zilnic, în Germania capacitatea este dublă. (…) Testele rapide nu se folosesc pentru testare în masă nicăieri. Acestea se folosesc ca să vedem cât din populație a trecut prin boală.”

Alexandru Rafila a recomandat ca după ridicarea restricțiilor oamenii să folosească toate intervalele orare ale zilei, să evite toate zonele aglomerate și să utilizam masca, chiar și în spatii deschise, acolo unde este o aglomerație.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com