Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Alegeri SUA 2024: Trump vs Harris – Cine conduce în sondaje?

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 2 octombrie 2024 Etichete: , , ,

Pe 5 noiembrie, alegătorii din Statele Unite vor merge la urne pentru a-și alege noul președinte. Inițial, alegerile păreau a fi o revanșă a scrutinului din 2020, dar lucrurile s-au schimbat în iulie, când președintele Joe Biden și-a încheiat campania și a oferit sprijinul său vicepreședintei Kamala Harris. Acum, marea întrebare este: va avea America prima femeie președinte sau va obține Donald Trump un al doilea mandat?

Pe măsură ce se apropie ziua alegerilor, sondajele  prezentate de BBC ne arată evoluția cursei pentru Casa Albă și impactul campaniei asupra rezultatelor.

Cine conduce în sondaje la nivel național?

Kamala Harris a fost înaintea lui Trump în sondajele naționale încă din momentul în care și-a anunțat candidatura la sfârșitul lunii iulie. Cei doi candidați s-au confruntat într-o dezbatere televizată în Pennsylvania, pe 10 septembrie, urmărită de peste 67 de milioane de oameni. După această dezbatere, Harris a câștigat un mic avans, crescând de la 2,5% la 3,3% în sondaje.

Însă, acest mic avantaj s-a datorat mai mult scăderii lui Trump în sondaje, care a pierdut jumătate de punct procentual în săptămâna de după dezbatere.

Deși aceste sondaje naționale arată popularitatea candidaților la nivel național, ele nu prezic neapărat rezultatul final al alegerilor, deoarece în SUA se folosește sistemul colegiului electoral. Fiecare stat are un anumit număr de voturi electorale, în funcție de populația sa, iar pentru a câștiga, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale din totalul de 538.

Statele decisive

Există 50 de state, dar majoritatea votează mereu pentru același partid, astfel că doar câteva dintre ele, așa-numitele „swing states” sau „state-cheie”, sunt cu adevărat decisive. În aceste state, sondajele arată o cursă foarte strânsă între Harris și Trump, diferențele fiind de doar unul sau două procente.

Un stat esențial în această ecuație este Pennsylvania, care are cel mai mare număr de voturi electorale dintre statele-cheie. Câștigarea acestui stat ar putea facilita obținerea celor 270 de voturi necesare.

Când Biden s-a retras din cursă, el era în urma lui Trump în aceste state-cheie cu aproape cinci procente. De atunci, Harris a reușit să recupereze teren și conduce acum în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, state care au fost odată bastioane democrate, dar pe care Trump le-a câștigat în 2016.

Deși Harris pare să fie pe drumul cel bun pentru a recâștiga aceste state, sondajele arată că ea și Trump sunt foarte aproape unul de celălalt, făcând dificilă orice predicție. Sondajele au subestimat sprijinul pentru Trump atât în 2016, cât și în 2020, iar companiile de sondare încearcă acum să corecteze aceste erori.

Totuși, rămân multe necunoscute, inclusiv cine va ieși efectiv la vot pe 5 noiembrie, ceea ce face ca rezultatul să fie greu de anticipat.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW