Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo vor avea o duminică o dezbatere fără moderator

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2024 Etichete: , ,

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, candidații care se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, vor participa duminică, 27 octombrie, la o dezbatere electorală fără intervenția unui moderator, a anunțat Adrian Baluțel, secretar de stat al Cancelariei de Stat. Evenimentul, programat să înceapă la ora 10:00, va avea loc la Palatul Republicii și va fi transmis în direct de Moldova 1, dar și preluat de alte posturi media.

Dezbaterea va oferi candidaților posibilitatea de a-și adresa întrebări direct, fără un moderator care să ghideze discuțiile. Discuțiile vor putea avea loc în limba română sau rusă, în funcție de preferințele fiecărui candidat, relatează NewsMaker. Fiecare dintre ei va fi însoțit de cinci membri ai echipei, precum și de un cameraman și un fotograf, responsabili de gestionarea timpului dezbaterii.

Structura dezbaterii va cuprinde trei etape: un mesaj introductiv pentru alegători, schimbul a câte 10 întrebări reciproce și un discurs final către cetățeni. Întrebările vor fi limitate la un minut, iar răspunsurile vor putea dura maximum două minute, urmate de un răspuns suplimentar de un minut. Timpul va fi strict monitorizat, iar la expirarea acestuia, microfoanele se vor închide automat.

Regulamentul prevede interzicerea mesajelor care promovează ura, violența sau discriminarea. Orice încălcare a acestor norme va fi semnalată printr-un semnal sonor distinct. Ordinea intervențiilor va fi decisă prin tragere la sorți înainte de începerea dezbaterii.

Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 3 noiembrie.

Propunerea pentru o dezbatere fără moderator a venit de la Maia Sandu, după ce Gheorghe Gonța, moderatorul propus de Stoianoglo, a fost contestat pentru lipsa de imparțialitate, atât de către profesioniști din jurnalism, cât și de Consiliul de Presă. În urma criticilor, două posturi de televiziune private au refuzat să difuzeze dezbaterea dacă Gonța nu era înlocuit. Gonța fusese anterior acuzat de încălcarea normelor deontologice pentru declarații făcute împotriva unui referendum pro-UE și în favoarea lui Stoianoglo.

Alegerile din 20 octombrie au adus la urne 11 candidați, însă niciunul nu a obținut majoritatea voturilor, astfel încât Maia Sandu (42,49%) și Alexandr Stoianoglo (25,95%) vor merge în turul doi. Autoritățile, inclusiv președintele, au denunțat încercări de fraudă electorală masivă atribuite oligarhului fugar Ilan Șor, cu sprijin din partea Rusiei.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW