Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Al doilea lider ISIS ucis în raidurile forțelor speciale ale SUA / Cine a fost Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 februarie 2022

Moartea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, liderul Statului Islamic ucis de Forțele speciale americane, reprezintă o lovitură dură pentru ISIS, după cum susțin analiștii citați de NY Times. Al-Qurashi este cel care i-a luat locul lui Abu Bakr al-Baghdadi la conducerea grupării teroriste, ucis la rândul lui de către trupele SUA, în anul 2019.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, născut în anul 1976 în Irak, a murit miercuri seara, în urma celui mai mare raid american în Siria, de la operațiunea din 2019, în care a fost ucis fostul lider al Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

Cel de-al doilea lider ISIS s-a înrolat în Al-Qaeda în anul 2003, pentru a lupta împotriva forțelor Statelor Unite ale Americii. Când ISIS s-a desprins de Al-Qaeda, în anul 2014, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi a rămas alături de al-Baghdadi, devenind adjunctul acestuia.

Încă de dinainte de raidul din anul 2019, al-Bagdhadi l-ar fi pregătit pe al-Qurayshi să îi ia locul la conducerea Statului Islamic, ținând cont de studiile sale universitare în ceea ce privește Islamul, apropierea față de grupările jihadiste și cunoștințele pe care le avea asupra structurii ISIS, potrivit unui reportaj realizat de un corespondent BBC, pentru News Line Magazine.

Totodată, fostul lider al ISIS a fost plasat în custodia trupelor americane în anul 2008, în urma unui raid, și a fost încarcerat în Camp Bucca, unul dintre centrele de detenție administrate de SUA în Orientul Mijlociu.

În timpul interogărilor care au durat luni de zile, acesta susținea că a intrat în Al-Qaeda în anul 2007, nu mai devreme, și că tot atunci fusese ales adjunctul lui al-Baghdadi în cadrul organizației teroriste.

A fost eliberat un an mai târziu, după ce SUA și Irak au semnat un acord pentru reducerea prezenței militare de pe teritoriul țării din Orientul Mijlociu, în condiții suspecte.

Context

Forțele speciale americane l-au ucis pe liderul ISIS Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi într-o misiune antiteroristă, în nord-vestul Siriei, miercuri seara, a anunțat președintele SUA, Joe Biden.

Surse de la fața locului au declarat pentru CNN că există mai multe victime. Cel puțin 13 persoane au fost ucise în confruntările care au avut loc în timpul și după raid – inclusiv șase copii și patru femei -, potrivit „Căștile Albe”, organizație cunoscută și ca „Defensiva Civilă a Siriei”. Liderul ISIS a murit într-o explozie pe care a provocat-o el însuşi, în timpul raidului menționat.

Sursă foto: independent.co.uk

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW