Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Adriana Pistol: Rata de vaccinare împotriva poliomielitei în România este de 75%, sub cea minimă necesară

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 16 august 2022

Rata de vaccinare împotriva poliomielitei în România este de 75%-76%, pe când rata minimă la nivel național ar fi trebuit să fie de 80-85%, susține Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-o conferință de presă de marți, 16 august. 

Întrebată în ce stadiu stă ministerul cu achiziția vaccinului hexavalent despre care mulți medici din țara s-au plâns că nu îl mai au, Adriana Pistol a transmis că Ministerul Sănătății a demarat și încheiat o procedură de achiziție.

„Achiziția a fost derulată și încheiată și am înțeles de la colegii mei că în săptămâna următoare se și livrează. Nu a lipsit foarte mult timp. Nu lipsește de câteva luni, problema este că lipsește în mod disproporțional. Există diferențe între județe”, a specificat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Totodată, Adriana Pistol a transmis că, în situația în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare, există întotdeauna riscul apariției poliomielitei în orice țară, printre care și România.

Context

Copiii cu vârste cuprinse între unu şi nouă ani din Londra vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei, după ce virusul a fost detectat în ape reziduale, relatează BBC. Poliomielita a fost declarată eradicată în Europa în 2003.

Virusul a fost găsit de 116 ori în apele reziduale din Londra începând cu luna februarie.

Conform sursei citate, probele detectate provin dintr-un vaccin antipoliomielitic oral folosit în părți ale lumii care încă se mai confruntă cu focare de poliomielită.

Vaccinul oral este eficient, dar foloseşte un virus viu, având astfel potențialul de a se răspândi de la o persoană la alta în zonele în care multe persoane nu sunt imunizate.

Majoritatea persoanelor cu infecție nu au simptome, dar pot experimenta febră, dureri de cap, de mușchi și în gât. 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *