Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


Adrian Câciu: Leul este cea mai stabilă monedă din regiune / Previziunile ministrului de Finanțe pentru anul 2023

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 10 decembrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a transmis sâmbătă, 10 decembrie, că leul este cea mai stabilă monedă din regiune și a subliniat că în anul 2023 România nu se va confrunta cu o criză financiară, ci vor exista „presiuni recesioniste” la scară globală.

În cadrul unei emisiuni difuzate sâmbătă, ministrul de Finanțe a fost întrebat în ce monedă ar trebui românii să își facă credite.

Leul. Întotdeauna. Trebuie să faci creditul în moneda în care tu câştigi bani pentru că acea monedă în care tu câştigi banii, acea monedă de fapt te ajută. Dacă noi suntem români, avem această monedă naţională. Şi mai spun ceva. Leul este cea mai stabilă monedă din regiune.

Pentru oricine se poate uita pe pieţele financiare în acest an toate monedele regionale s-au devalorizat, s-au depreciat. Leul în acest moment este mai jos, mai apreciat, este în apreciere faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, paritatea leu – euro era de 4,95, acum e 4,92. Deşi am un puseu inflaţionist. De ce? Pentru că avem un sistem financiar puternic şi avem un sistem financiar stabil, iar mai mult decât atât, spre deosebire de alte situaţii, guvernul şi politica fiscal bugetară nu a fost însoţită de derapaje. Pentru că foarte importantă este o fine tuning pe piaţa financiară, care este foarte important”, a spus Adrian Câciu, citat de News.ro.

Ulterior, întrebat dacă va exista o criză financiară în anul 2023, ministrul a precizat că, mai degrabă, vor exista „presiuni recesioniste”, întrucât guvernele au acumulat datorii, în special în perioada pandemiei de COVID-19, și masa monetară mondială este „foarte, foarte mare”.

„Atunci ai această inflaţie şi trebuie să vii cu măsuri să le spunem aşa, de corectare a masei monetare mondiale, deci o să fie presiuni recesioniste”, a explicat ministrul de Finanțe.

Câciu a mai menționat că vor fi „provocări foarte mari” pe parcursul anului viitor, dar a dat asigurări că reprezentanții Guvernului vor depune efort „să fie mai bine decât în 2022”.

Dacă lucrurile rămân aşa cum s-au stabilizat în acest moment, când vedem totuşi o uşoară plafonare a ROBOR, de altfel, şi scăderea uşoară, pentru că există lichiditate în piaţă şi există stabilitate pe sistemul bancar, am putea să asistăm la menţinerea acestui trend de scădere, dar încă o dată cu paşi foarte mici, pentru că nu am închis puseul inflaţionist. Ele sunt legate. În momentul în care ai închis puseul inflaţionist de atunci poţi să ai aşteptarea foarte clară că şi dobânzile vor începe să aibă acelaşi trend. Până nu închizi puseul inflaţionist, mai poţi să ai sincope sau poţi să ai fluctuaţii pe zona dobânzilor”, a mai precizat ministrul.

În prezent, inflația la produsele de bază (pâine, lapte, ouă, legume și fructe) este de 30-35%, potrivit datelor furnizate de Câciu, iar ministrul susține că 35% din populația României este în risc de sărăcie.

Nu este o chestiune care acum se întâmplă. Ea vine din spate şi nu a fost rezolvată şi trebuie rezolvată. Trebuie să ajungă venituri nu cât mai mari, dar venituri care să pot să asigure drumul către decenţă. Nu aş spune că se rezolvă lucrul acesta, punem o serie de elemente de sprijin. E o chestiune structurală. Mai mult, pe chestiunea asta structurală, când suprapui inflaţia, evident că asta doare mult mai tare şi am încercat anul acesta (…) S-a acţionat în limita posibilităţilor, spaţiul fiscal al României fiind unul redus, fiind o ţară în procedură de deficit excesiv, dar totuşi s-a acţionat cam cu 6% din PIB, bani care au ajuns către companii şi mai ales către cetăţeni. Nu este suficient”, a mai transmis Adrian Câciu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com