Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Aderarea Suediei și Finlandei, prioritatea NATO / Când ar putea deveni Ucraina membră a Alianței Nord-Atlantice

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 28 februarie 2023 Etichete: , , , ,

Ucraina va deveni un membru al NATO, dar „pe termen lung”, în timp ce candidaturile Suediei și Finlandei reprezintă „prioritatea” Alianței, a transmis marți, 28 februarie, secretarul general Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă susținută în Helsinki.

Jens Stoltenberg s-a întâlnit la Helsinki cu premierul Finlandei, Sanna Marin, la o zi după ce Turcia a anunțat că va relua negocierile de aderare cu cele două state nordice.

Secretarul General al NATO a subliniat că procesul de aderare al Finlandei și Suediei reprezintă „prioritatea” în acest moment și a subliniat că a fost cel mai rapid astfel de proces în istoria modernă a Alianței.

Până în prezent, 28 din cei 30 de membri ai NATO au încheiat protocoalele de aderare a celor două state nordice. Pe lângă Turcia, care și-a exprimat opoziția încă de anul trecut, Ungaria este așteptată să finalizeze procesul în luna martie.

Finlanda și Suedia se află într-o poziție mult mai bună decât înainte de momentul în care au aplicat, pentru că, atât timp cât sunt invitate, Finlanda și Suedia se află la masa NATO, sunt integrate în structurile militare și civile ale NATO. Majoritatea Aliaților le-au transmis angajamente de securitate, deci nu încape îndoială că va exista vreo amenințare la adresa Finlandei și Suediei fără ca NATO să reacționeze”, a mai spus Stoltenberg.

În schimb, Stoltenberg s-a referit și la procesul de aderare al Ucrainei la NATO, despre care a spus că există „o perspectivă pe termen lung”.

Aliații s-au pus de acord că Ucraina va deveni membră, dar în același timp există o perspectivă pe termen lung. Problema din prezent este de a ne asigura că Ucraina rămâne o națiune independentă, suverană, deci trebuie să continuăm să susținem Ucraina”, a adăugat secretarul general al NATO.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii