Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Aderarea la Schengen | Nicolae Ciucă: Rezultatele comisiei de verificare sunt pozitive. Rămâne de rezolvat și clarificat cu Olanda

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 28 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, în debutul ședinței de Guvern de vineri, 28 octombrie, că rezultatele evaluării voluntare privind condițiile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen sunt pozitive și a menționat că „rămâne să rezolvăm și să clarificăm” aspectele reclamate de oficialii Țărilor de Jos.

Premierul s-a întors de la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, șeful NATO, Jens Stoltenberg, dar și cu europarlamentarii români.

Am beneficiat de rezultatele comisiei de verificare, care și-a desfășurat activitatea în 10-12 octombrie, rezultate pozitive și care au permis continuarea procedurilor astfel încât să avem întrunirea consiliului JAI (n.r. din decembrie) și să avem o analiză cât se poate de pertinentă și bazată pe merit, pentru că România a făcut tot ceea ce a fost necesar să îndeplinească cerințele Schengen”, a declarat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern de vineri.

Premierul a subliniat că, în acest moment, rămâne de „rezolvat și clarificat în bilateral cu Olanda”, pentru a-i convinge pe oficialii Țărilor de Jos că „într-adevăr avem îndeplinite condiții pentru a fi primiți în Schengen”.

Doresc să subliniez că vom continua să manifestăm aceeași deschidere și să păstrăm dialogul deschis la nivel de specialiști, la nivelul conducerii Ministerelor de linie, astfel încât să punem transparent pe masă datele de care este nevoie astfel încât să îndepărtăm orice dubiu legat de ceea ce a făcut țara noastră, astfel încât să îndeplinească aceste cerințe”, a adăugat Ciucă.

Țările de Jos, ultimul obstacol pentru aderarea la Schengen

După cum Main News a arătat aici, rezultatele evaluării voluntare privind condițiile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen sunt confidențiale.

Misiunea nu a fost despre re-evaluarea Bulgariei și României. A fost organizată, mai degrabă, pentru a permite statelor membre să fie informate în ceea ce privește cele mai recente actualizări ale regulilor Schengen de la evaluarea din 2011 încoace”, se arată într-un răspuns al purtătorului de cuvânt pe Afaceri Interne a Comisiei Europene, Andrea Masini, pentru Main News, pe 20 octombrie.

În schimb, reprezentanta Comisiei Europene a subliniat că executivul european consideră că cele trei state „au îndeplinit toate condițiile necesare pentru aderare”.

Acum e momentul în care Consiliul (n.r. Uniunii Europene) trebuie să facă pașii necesari pentru a permite aderarea la Schengen”, potrivit sursei citate.

Ultima evaluare a avut loc în anul 2011, când experții Comisiei Europene au stabilit că România îndeplinește criteriile tehnice.

Astfel, pentru ca România să poată intra în Spațiul Schengen, mai este nevoie de votul unanim al statelor membre, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Următoarea reuniune a JAI este în luna decembrie, iar președinția cehă a Consiliului UE a anunțat că aderarea celor trei state în spațiul european de liberă circulație va fi pe ordinea de zi.

Numai că singurul obstacol în calea aderării ar fi Țările de Jos, după ce parlamentul olandez a adoptat o rezoluție prin care s-a declarat împotrivă. Detalii aici.

„Am discutat pe larg despre aceste aspecte cu Klaus Iohannis, când l-am întâlnit săptămâna trecută la Sibiu, când am vizitat trupele olandeze. Ne-am spus unul altuia că vom vedea mai întâi ce reiese din această misiune (n.r. – de evaluare Schengen), în opinia noastră prea limitată. În plus, ne vom uita la ceea ce reiese din evaluarea MCV și împreună vom lua inițiativa față de Comisie în a spune: haideți să completăm rapid această misiune”, a explicat, ulterior, premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, citat de Adevărul.

Rutte a subliniat că Guvernul Țărilor de Jos nu se va opune aderării celor două state, „dacă rezultatele arată că sunt pregătite”.

În ceea ce privește ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, reprezentanții Guvernului au dat asigurări că acest lucru se va întâmpla odată cu adoptarea Legilor Justiției, ce se află în prezent pe masa judecătorilor CCR.

Sursă foto: Guvernul României

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com